Tanzania weigert gebruik COVID-19 vaccins | Stichting Vaccin Vrij

tanzania-weigert-gebruik-covid-19-vaccins-|-stichting-vaccin-vrij

12-03-21 09:33:00,

Op 2 februari 2021 kondigde de Tanzaniaanse minister van Volksgezondheid, Dorothy Gwajima, aan dat haar land geen plannen heeft om het gebruik van COVID-19-vaccins in dit Afrikaanse land aan te bevelen.1 De aankondiging kwam enkele dagen nadat de Tanzaniaanse president John Magufuli zijn bezorgdheid had geuit over de veiligheid en doeltreffendheid van COVID-19-vaccins die in Westerse landen zijn ontwikkeld en geproduceerd.2

Tanzaniaanse president zegt dat burgers geen proefkonijnen zullen zijn in vaccinatieproeven

President Magufuli zei dat het ministerie van Volksgezondheid de COVID-19-vaccins pas zal aanvaarden nadat Tanzaniaanse deskundigen deze hebben onderzocht en gecertificeerd. Minister van Volksgezondheid Dorothy Gwajima verklaarde: “We zijn er nog niet van overtuigd dat gebleken is dat die vaccins klinisch veilig zijn”.3

President Magufuli herhaalde dat hij niet zal toestaan dat Tanzanianen als proefkonijnen worden gebruikt in COVID-19-vaccinproeven die door vaccinfabrikanten worden uitgevoerd. Hij waarschuwde dat COVID-19 vaccins schadelijk kunnen zijn en heeft er bij de Tanzanianen op aangedrongen niet langer in angst te leven, maar op gezond verstand gebaseerde ziektebestrijdings-maatregelen te nemen en een gezonde levensstijl te volgen.4 5 Minister van Volksgezondheid Gwajima zei:

“We moeten onze persoonlijke hygiëne verbeteren, handen wassen met stromend water en zeep, zakdoeken gebruiken, kruidenstoom gebruiken, sporten, voedzaam eten, veel water drinken, en gebruik maken van natuurlijke remedies waar ons land rijk aan is.”6

Vragen of het COVID-19 vaccin beschikbaar zal zijn in Tanzania

Aangezien de Tanzaniaanse regering haar aarzeling heeft geuit over het gebruik van COVID-19 vaccins, is er bezorgdheid gerezen over de vraag of de Tanzaniaanse burgers via andere wegen toegang zullen krijgen tot COVID-vaccins.7 Als de regering de COVID-19 vaccins niet “registreert” voor gebruik in het land, zal er geen voorraad vaccins beschikbaar zijn voor de bevolking. Als de regering besluit de vaccins te registreren maar weigert ze in te voeren, kunnen bedrijven uit de particuliere sector misschien toestemming krijgen om enkele doses COVID-19-vaccins in te voeren, maar de voorraad zou waarschijnlijk niet genoeg zijn voor iedereen in het land. Bovendien, als de voorraad vaccins alleen via de particuliere sector beschikbaar is, zijn de vaccins mogelijk niet toegankelijk of betaalbaar voor veel mensen die in Tanzania wonen.8

Op 3 februari 2021 werd een prognose van de distributie van COVID-19-vaccins gepubliceerd door het COVAX-initiatief, een internationale samenwerking tussen GAVI, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) om een billijke toegang tot vaccins te waarborgen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: