mRNA in lipide nano deeltjes – Ad Broere’s Blog

mrna-in-lipide-nano-deeltjes-–-ad-broere’s-blog

13-03-21 08:55:00,

Hieronder volgt een deel van een artikel dat in het British Medical Journal werd geplaatst en dat in het Nederlands vertaald staat op de site van Stichting Vaccinvrij. Het gedeelte dat wordt overgenomen op mijn blog is interessant omdat hierin wordt ingegaan op de risico’s van therapieen op basis van RNA. De vaccins die nu in veel landen worden toegediend zijn hierop gebaseerd.

Therapieën op basis van RNA1 , die drie decennia geleden werden bedacht, hebben lange tijd tot de verbeelding gesproken vanwege hun theoretische mogelijkheden om lichaamscellen om te vormen tot “een geneesmiddelen-fabriek op verzoek”.2 Maar ondanks zware investeringen door de biotech-industrie werd de vertaling van laboratorium naar de praktijk voortdurend gehinderd door de kwetsbaarheid van mRNA.

In de loop der jaren hebben onderzoekers geprobeerd om de intrinsieke instabiliteit op te lossen door mRNA in te kapselen in nano-dragers gemaakt van polymeren, lipiden, of anorganische materialen. Lipide nano-deeltjes (LNPs) werden gekozen door Moderna, Pfizer-BioNTech, CureVac, en Imperial College London voor hun covid-19 vaccins. Dit heeft de aandacht getrokken van specialisten op het gebied van de farmaceutische biotechnologie, van wie sommigen hun bezorgdheid hebben geuit over verdere zaken waar we nog onvoldoende informatie over hebben.

In een snelle reactie op bmj.com heeft JW Ulm, een specialist op het gebied van gentherapie die heeft gepubliceerd over “weefsel-targeting” van therapeutische vectoren,3 zijn bezorgdheid geuit over de biodistributie van LNPs: “Op dit moment is er relatief weinig gerapporteerd over de weefsellokalisatie van de LNPs die zijn gebruikt om het SARS-CoV-2 spike-eiwit coderend boodschapper-RNA in te kapselen, en het is van vitaal belang dat er meer specifieke informatie beschikbaar komt over waar de liposomale nanodeeltjes zich na de injectie precies bevinden.” 4

Het is een onbekende factor die, zo vreest Ulm, gevolgen kan hebben voor de risico’s van het vaccin. Ulm zei tegen The BMJ:

“Pfizer-BioNTech en Moderna hebben een opmerkelijke prestatie geleverd door de productie van zo’n nieuw systeem snel op te schalen, wat technologisch gezien echt een mijlpaal is. Farmaco-kinetische studies*, met onafhankelijke laboratoriumbevestiging, zijn echter essentieel om de potentiële cytotoxiciteit** en macroscopische toxiciteit*** vast te stellen, vooral gezien de waarschijnlijkheid van herhalingsinjecties gedurende maanden of jaren, aangezien de weefseltransport-patronen van de mRNA-vaccinbatchload zullen bepalen welke cellen en weefsels bij elke ronde door cytotoxische T-cellen worden gedood”.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: