Die Hamburger Krankheit | Wakker Mens

die-hamburger-krankheit-|-wakker-mens

14-03-21 02:07:00,

blankDe onderstaande video bevat scenes uit de film  “Die Hamburger Krankheit uit 1979, van regisseur Peter Fleischmann. De hele film is op Youtube te zien (niet ondertiteld).

Fleischmann (geb. 1937) wordt tot de stroming van de “Neuer Deutscher Film” gerekend, waartoe ook grootheden als Werner Herzog, Volker Schlöndorff en Rainer Werner Fassbinder behoren. Fleischmann is echter nooit zo beroemd geworden als  de voornoemden, misschien was hij te controvers.

De film werd toen door een criticus als “Utopisches Endzeit-Drama mit surrealen Zügen“ (utopisch eindtijd-drama met surrealistische trekken) omschreven. Helaas zijn de meeste van de getoonde beelden helemaal niet meer utopisch. Maar goed beschouwd was de film toen geen groot succes. In het Lexicon des deutschen Films wordt de film een „Thematisch völlig überfrachtete, gedanklich wirre und stilistisch heterogene polit-ökologische Studie“ (“qua thematiek volledig overladen, qua  denkbeelden verward, dus een stilistisch heterogene politiek-ecologische studie.”) genoemd.(1)Citaten uit Wikipedia

Op de website van Peter Fleischmann valt te lezen dat de film inmiddels gerestaureerd is, en ook weer te koop is.

De persoon van Fleischmann staat in deze tijden weer volop in de aandacht. In juni verscheen op KenFM een uitgebreid interview met hem.

De film wordt nu heel anders beoordeeld dan bij zijn verschijnen, zoals onderstaande bespreking laat zien. Werd de film bij zijn verschijnen nog als een surrealistische utopie beschouwd, nu wordt die bij de pandemiefilms(2)Katja Nicodemus heeft daar voor de NDR een interessante bijdrage over geschreven: “Der Pandemie-Film: Klassiker und Raritäten des Genres“. Zij rekent ook “Die Hamburger Krankheit” bij dit genre gerekend.

De Hamburgse variant van de pandemiefilm blankTrashy, met een topcast en een soundtrack van de toen nog jonge Jean-Michel Jarre: het eindtijddrama “Die Hamburger Krankheit” uit 1979 werd ter gelegenheid van zijn 40e verjaardag zorgvuldig gerestaureerd.

Peter Fleischmanns “Die Hamburger Krankheit” uit 1979 behoort tot een geheel eigen categorie epidemiefilms. Een virus wordt door een schip in de haven van Hamburg binnengebracht. Als ze sterven, nemen de zieken een foetushouding aan. Hier wordt de twijfelaar(3)Volgens Nicodemus is het typisch voor het genre pandemiefilm dat er altijd een twijfelaar is. Deze neemt een mening in,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: