Het strafblad van het Amerikaanse Johnson & Johnson vaccinbedrijf – Frontnieuws

het-strafblad-van-het-amerikaanse-johnson-&-johnson-vaccinbedrijf-–-frontnieuws

14-03-21 08:13:00, Johnson and Johnson Covid-19 vaccin arriveert op Javits vaccinatieplaats © New York National Guard (CC BY-ND 2.0)
Het vectorvaccin van Johnson & Johnson heeft voorwaardelijke goedkeuring gekregen voor Europa. Geen reden tot blijdschap – als je kijkt naar wat het bedrijf op zijn kerfstok heeft.

Nadat de Amerikaanse FDA reeds op 26 februari het Ad26COVS1-vaccin van Johnson & Johnson voor de Verenigde Staten had goedgekeurd, volgde de EU-commissie vrijdag dit voorbeeld.

Daarmee is het vaccin van het farmaceutische en cosmetische bedrijf het vierde vaccin dat voor Europa is goedgekeurd. Het product wordt vervaardigd door de dochteronderneming Janssen Pharmaceuticals.

Het vaccin van Johnson & Johnson is – evenals dat van AstraZeneca – een genetisch gemanipuleerd vectorvaccin, alleen met een ander vectorvirus, het menselijk Adenovirus-26 in plaats van een chimpansee-virus. Er zijn talrijke meldingen van auto-immuunziektes en zelfs sterfgevallen in verband met het vaccin van AstraZeneca. Dit zou binnenkort ook het geval kunnen zijn met Johnson & Johnson.

Boetes in de miljarden

In ieder geval zou men niet verbaasd moeten zijn. Het bedrijf is immers al heel wat keren voor de rechter gedaagd – net als de Amerikaanse farmaceutische reus Merck, die het nieuwe vaccin samen met zijn concurrent uit New Jersey op de markt brengt. De Johnson & Johnson zaken omvatten:

• In 2013 veroordeelde het Amerikaanse ministerie van Justitie Johnson & Johnson tot het  betalen van 2,2 miljard dollar aan civiel- en strafrechtelijke boetes in verband met het      antipsychoticum Risperdal en twee andere geneesmiddelen. De zaak werd voorafgegaan  door agressieve off-label marketing en andere dubieuze praktijken van de onderneming, tot en met fraude en smeergeld.

• Het bedrijf moest een bedrag van 3,9 miljard dollar opzij zetten voor 25.000 rechtszaken in verband met met asbest verontreinigd babypoeder.

• Een vonnis uit Missouri uit 2018, “een van de grootste schadevergoedingen met een punitief karakter in de geschiedenis van het Amerikaanse recht”, werd volgens mediaberichten uitgesproken nadat uit interne documenten bleek dat het bedrijf al sinds de jaren zeventig op de hoogte was van de verontreiniging van het genoemde babypoeder.

• Een jury in Philadelphia heeft in 2019 in een rechtszaak een man een schadevergoeding toegekend van acht miljard dollar, omdat Johnson & Johnson volgens hem niet had gewaarschuwd dat Risperdal borstgroei bij mannen kon veroorzaken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: