Pfizer leverde gebrekkige mRNA-vaccins aan de Europese Unie en het Europees Geneesmiddelenbureau stopt de fraude in de doofpot – Frontnieuws

pfizer-leverde-gebrekkige-mrna-vaccins-aan-de-europese-unie-en-het-europees-geneesmiddelenbureau-stopt-de-fraude-in-de-doofpot-–-frontnieuws

14-03-21 02:09:00, © Felton Davis (CC BY 2.0)
Volgens het verslag van het British Medical Journal heeft Pfizer vaccins met gebrekkig mRNA aan de Europese Unie geleverd en stopt het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) de fraude in de doofpot, aldus het bericht.

In het tijdschrift wordt commentaar gegeven op de gegevens en e-mails van EMA-ambtenaren die bij een computeraanval in december vorig jaar werden gehackt.

Sommige van de eerste partijen van het vaccin van Pfizer vertoonden gebreken, waardoor de ambtenaren van het EMA zich zorgen maakten, zo blijkt uit de inhoud van e-mails die door de hackers zijn buitgemaakt.

Deze partijen hadden lagere niveaus intact mRNA dan verwacht, waardoor grote vragen rijzen over de wijze waarop dit nieuwe vaccin moet worden geëvalueerd.

Tijdens de analyse van het vaccin in december werd het EMA het slachtoffer van een hack. Meer dan 40 megabyte aan vertrouwelijke informatie van het agentschap belandde op het internet, en verscheidene journalisten en academici over de hele wereld, waaronder het British Medical Journal, verkregen kopieën van de gelekte informatie. Ze kwamen van anonieme e-mail accounts, maar de meeste pogingen om met de afzenders te spreken waren vruchteloos. Geen van de afzenders heeft zijn identiteit bekendgemaakt en het EMA zegt een onderzoek in te stellen.

Het British Medical Journal heeft de documenten bestudeerd, waaruit zijn bezorgdheid blijkt over onverwacht lage hoeveelheden intact mRNA in partijen van het vaccin die voor commerciële productie zijn ontwikkeld.

EMA-deskundigen waren belast met de kwaliteitsborging van de productie – de chemie, productie, en controleaspecten van de indiening van Pfizer bij het EMA – en maakten zich zorgen over de “afgeknotte en gemodificeerde mRNA-soorten die in het eindproduct aanwezig zijn”. Onder de talrijke gelekte bestanden wordt in een e-mail van 23 november van een hoge ambtenaar van het EMA een aantal problemen geschetst.

De commerciële productie produceerde geen vaccins volgens de verwachte specificaties, en de regelgevers waren niet zeker van de gevolgen. Het EMA reageerde door twee belangrijke bezwaren aan Pfizer voor te leggen, samen met een aantal andere kwesties die het wilde oplossen.

In de e-mail werd een significant verschil vastgesteld in het percentage afgekapt RNA-integriteit/specificiteit tussen de voorgestelde klinische en commerciële batches,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: