Wilster (Goudplevier) – Interessante Tijden

wilster-(goudplevier)-–-interessante-tijden

15-03-21 12:10:00,

Goudplevieren (Wilster in het Fries)

Duizenden goudplevieren honken nu samen in de Workummerwaard. Daar ging ik naartoe om zijn familielid de kievit in vlucht te fotograferen, omdat je tegenwoordig alleen nog in officiële natuurgebieden kans hebt om weidevogels goed te zien. 

Duizenden tegelijk

Het boerenland is dood, en de kans dat mestinjectie daarbij een grote rol speelt (jaaahaaa, predatie, weet ik wel) is groot. Want alle gebieden waar ik kom waar ze gewoon droge stalmest uitrijden, daar hoor je nog wel leeuweriken zingen en zie je nog wel weidevogels duikelen.

In het mestinjectie-industrieterrein is het doodstil, Stille Lente.  Alleen op de stoppelvelden van maisakkers zie je kieviten duikelen, een broedpoging doen voor het nest wordt ondergeploegd. Overal waar massaal ganzen vreten en poepen zul je ook geen kieviten zien broeden.

Duikelende kieviten

Man en vrouw

Volgende keer nog een betere, meer dichtbij…

In het Duitse Noord Friesland ligt een plaats die wilster heet, die zou zomaar vernoemd kunnen zijn naar de goudplevier. Die vingen Oer-Friezen vroeger als vogel voor de pot. Wilsterflappers werden de vangers genoemd.

 

Share Tweet Share  » Lees verder

%d bloggers liken dit: