Politieagent krijgt gewetenswroeging en stopt ermee: ‘Ik doe het niet meer’

politieagent-krijgt-gewetenswroeging-en-stopt-ermee:-‘ik-doe-het-niet-meer’

16-03-21 03:12:00,

Zondag trad de politie op het Malieveld in Den Haag hard op. Er werd op dat moment gedemonstreerd tegen het coronabeleid van het kabinet. De beelden van het politieoptreden gaan inmiddels de hele wereld over.

Volgens Amnesty Nederland moeten de burgemeester van Den Haag en het OM onderzoek doen naar het optreden van de politie. De beelden wijzen op disproportioneel politiegeweld, zegt de organisatie. “Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen. Politiehonden werden ingezet, ook bij aanhoudingen van mensen die al op de grond lagen.”

Er is geen enkele terughoudendheid meer bij de toepassing van geweld

Velen willen hier niet langer aan meedoen. Inmiddels hebben tientallen agenten zich gemeld bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 om hun verhaal te doen. Eén van die agenten zei dat de politie niet meer dienstbaar is aan de samenleving, maar aan een politiek van onderdrukking en geweld.

“Als agent wordt nu van mij verwacht dat ik jongeren die ‘samenscholen’ – alleen het woord bezorgt me al een misselijk gevoel in mijn maag – aanspreek, beboet en bij de minste tegenstand aanhoud. Zero tolerance, dat is het motto,” zei de agent, die vanwege bedreigingen anoniem wil blijven.

“Er wordt van mij verwacht dat ik mensen die koffiedrinken op het Museumplein arresteer wanneer ze geen 1,5 meter afstand houden. Ook daarbij geldt: pak ze aan die virusontkenners!” vervolgde hij. “Er is geen enkele terughoudendheid meer bij de toepassing van het geweld. Veel collega’s hebben letterlijk een haat tegen de demonstranten, en worden op geen enkele wijze in toom gehouden door de leiding.”

De man schreeuwde en huilde. Ik merkte dat ik automatisch handelde en daar schrok ik erg van

“Geweld is nu regel en geen uitzondering meer. Ik moet nu mensen tegen de grond werken, ongeacht of ze jong zijn of bejaard, wanneer ze bijvoorbeeld geen mondkapje dragen in een winkel en wij er door de supermarktmanager bijgehaald worden.”

Hij heeft naar eigen zeggen één aanhouding verricht waarbij hij een man van boven de 70 samen met een collega tegen de grond werkte omdat hij in de supermarkt zijn mondkapje onder de neus droeg. “De man schreeuwde en huilde. Ik merkte dat ik automatisch handelde en daar schrok ik erg van.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: