Agent en ME’er klapt uit de school: ‘Het is ronduit schokkend wat ik bijna dagelijks meemaak’

agent-en-me’er-klapt-uit-de-school:-‘het-is-ronduit-schokkend-wat-ik-bijna-dagelijks-meemaak’

17-03-21 06:56:00,

Homepagina » Mens en Dier » Agent en ME’er klapt uit de school: ‘Het is ronduit schokkend wat ik bijna dagelijks meemaak’

Foto: ME’er bij demonstratie tegen de coronamaatregelen op 21 juni 2020 (Patrick Savalle CC BY 3.0)

in Mens en Dier
17 maart 2021 19:00

Sinds de demonstratie van afgelopen zondag op het Malieveld zijn zes aangiftes gedaan tegen de politie. Daarnaast hebben 120 mensen een klacht ingediend over het politiegeweld. De politie in Den Haag zegt veel vragen te krijgen over het optreden tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen.

Bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 hebben zich al tientallen politieagenten gemeld om hun verhaal te doen. Eén van die agenten heeft zich naar eigen zeggen aangemeld omdat hij vindt dat de misstanden binnen de politieorganisatie naar buiten moeten komen.

De man, 15 jaar werkzaam als politieagent en vijf jaar als ME’er, zei: “Het is ronduit schokkend wat ik als agent en ME’er bijna dagelijks meemaak. Geweld toepassen tegen demonstranten is standaard geworden. We moeten er met volle kracht in. Dat zijn de instructies.”

Hier was ik geen ME’er voor geworden

Voorheen sloegen ME’ers op de benen, maar nu krijgen ze de opdracht om op het hoofd te slaan. Een bebloed hoofd schrikt af, zeggen ze.

De agent moest op 21 juni 2020 optreden bij de verboden demonstratie op het Malieveld. Zijn eenheid blokkeerde het station. “Wij moesten voorkomen dat ‘het tuig’ ongehinderd de trein kon pakken naar een ‘verboden wappiedemonstratie’.”

Op een gegeven moment sprong er een aanhoudingseenheid uit een politiebusje. “Ze renden op de menigte af en begonnen te slaan en schoppen. Ik was verbijsterd. Ik wist niet wat me overkomen was. Hier was ik geen ME’er voor geworden.”

Ik verander op deze manier in een emotioneel wrak

Later noemde Rutte de betogers ‘doorgesnoven hooligans’. “Onvoorstelbaar dat hij het uit zijn mond kreeg. Alle verklaringen die door de overheid over dit geweld naar buiten zijn gebracht, zijn gelogen.”

De agent, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven, zei dat 21 juni pas het begin was. “Op patrouille op de auto zijn we constant ‘op jacht’ zoals dat heet.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: