De EU wil alle aanbieders van e-mail, messaging en chat verplichten alle privéberichten te doorzoeken op vermeend illegaal materiaal en aangifte te doen bij politie – Frontnieuws

de-eu-wil-alle-aanbieders-van-e-mail,-messaging-en-chat-verplichten-alle-priveberichten-te-doorzoeken-op-vermeend-illegaal-materiaal-en-aangifte-te-doen-bij-politie-–-frontnieuws

17-03-21 05:55:00,

De EU wil alle privé chats, berichten en e-mails automatisch laten doorzoeken op verdachte inhoud, in het algemeen en zonder onderscheid te maken. Het verklaarde doel: het vervolgen van kinderpornografie. Het resultaat: massasurveillance door volledig geautomatiseerde real-time controle van berichten en chats en het einde van de geheimhouding van digitale correspondentie.

In 2020 heeft de Europese Commissie “tijdelijke” wetgeving voorgesteld die het mogelijk moet maken alle privéchats, -berichten en -e-mails te doorzoeken op illegale afbeeldingen van minderjarigen en pogingen tot het leggen van contacten met minderjarigen. Dit moet de aanbieders van Facebook Messenger, Gmail, etc. in staat stellen elk bericht te scannen op verdachte tekst en afbeeldingen. Dit gebeurt in een volledig geautomatiseerd proces en met behulp van foutgevoelige “kunstmatige intelligentie”. Als een algoritme een bericht verdacht vindt, worden de inhoud en de metagegevens automatisch en zonder menselijke controle doorgegeven aan een particuliere organisatie in de VS en van daaruit aan nationale politieautoriteiten wereldwijd. De gemelde gebruikers worden niet op de hoogte gebracht, bericht EU-parlementslid Patrick Breyer.

Sommige Amerikaanse aanbieders van diensten zoals Gmail en Outlook.com voeren dergelijke geautomatiseerde controles van berichten en chats reeds uit. Met een tweede stuk wetgeving wil de EU-Commissie alle aanbieders van chat-, messaging- en e-maildiensten verplichten deze massasurveillancetechnologie in te zetten.

Klik voor groot.

Wat betekent dit voor u?

• Al uw chatgesprekken en e-mails zullen automatisch worden doorzocht op verdachte inhoud. Niets blijft vertrouwelijk of geheim. Er is geen rechterlijk bevel of verdenking nodig om uw berichten te doorzoeken. Het gebeurt altijd en automatisch.

• Als een algoritme de inhoud van een bericht als verdacht classificeert, kunnen uw privé- of intieme foto’s worden bekeken door personeel en contractanten van internationale bedrijven en politieautoriteiten. Ook kunnen uw privé naaktfoto’s worden bekeken door mensen die u niet kent en in wiens handen uw foto’s niet veilig zijn.

• Flirts en seksgesprekken kunnen worden gelezen door personeel en contractanten van internationale bedrijven en politieautoriteiten, omdat tekstherkenningsfilters die op zoek zijn naar “grooming” (kinderlokken via internet) vaak ten onrechte intieme chats markeren.

• Je kunt ten onrechte worden aangegeven en onderzocht op vermeende verspreiding van materiaal over seksueel misbruik van kinderen. Het is bekend dat chat- en berichtcontrolealgoritmen bijvoorbeeld volstrekt legale vakantiefoto’s van kinderen op een strand markeren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: