3 miljoen mondkapjes per minuut: het volgende plasticprobleem? – Frontnieuws

3-miljoen-mondkapjes-per-minuut:-het-volgende-plasticprobleem?-–-frontnieuws

18-03-21 08:34:00, © GoToVan (CC BY 2.0)
Studies schatten dat mensen wereldwijd 129 miljard mondkapjes per maand gebruiken. De meeste mondkapjes zijn wegwerpmaskers, gemaakt van plastic microvezels die niet biologisch afbreekbaar zijn en kunnen uiteenvallen in kleinere plastic deeltjes die ecosystemen vervuilen.

De grote vraag naar mondkapjes sinds het begin van de Coronacrises heeft geleid tot de productie van miljarden wegwerpmaskers – zonder dat er een manier is om zich op een juiste manier van te ontdoen.

Mondkapjes vervuilen steden, verstoppen rioleringen en komen in oceanen terecht, waardoor onderzoekers waarschuwen dat mondkapjes het volgende “plasticprobleem” kunnen worden.

Recente studies schatten dat mensen wereldwijd 129 miljard mondkapjes per maand gebruiken – ongeveer 3 miljoen per minuut. De meeste zijn wegwerpmaskers gemaakt van plastic, niet-biologisch afbreekbare microvezels die afbreken in kleinere plastic deeltjes – micro- en nanoplastics – die verspreid raken in ecosystemen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn maandelijks naar schatting 89 miljoen medische mondkapjes nodig voor de Covid-reactie, een trend die waarschijnlijk nog wel enige tijd zal aanhouden.

Aan het begin van de uitbraak schatten Amerikaanse functionarissen dat het land 300 miljoen gezichtsmaskers nodig zou hebben om de pandemie in 2020 het hoofd te kunnen bieden. De Amerikaanse fabrikant 3M maakte in 2019 550 miljoen mondkapjes en is van plan er dit jaar 2 miljard te produceren zolang de pandemie duurt.

“De enorme productie van wegwerpmaskers is van dezelfde omvang als die van plastic flessen, naar schatting 43 miljard per maand”, aldus milieutoxicoloog Elvis Genbo Xu van de Universiteit van Zuid-Denemarken, en professor Zhiyong Jason Ren, een deskundige op het gebied van civiele techniek en milieukunde aan de Princeton University. “Maar in tegenstelling tot plastic flessen is er geen manier om gelaatsmaskers te recycleren, waardoor de kans groter is dat ze op een ongeschikte manier worden weggegooid”.

Gewone chirurgische mondkapjes hebben drie lagen: een buitenlaag met niet-absorberend vezelmateriaal (zoals polyester) dat beschermt tegen vloeistofspatten, een middelste laag met niet-geweven stoffen (zoals polypropyleen en polystyreen) gemaakt met behulp van een smeltblaasproces dat druppels en aërosolen voorkomt via een elektrostatisch effect, en een binnenlaag van absorberend materiaal zoals katoen om damp te absorberen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: