‘Benijd niet wie onrecht plegen’… (Psalm 37) – Interessante Tijden

‘benijd-niet-wie-onrecht-plegen’…-(psalm-37)-–-interessante-tijden

18-03-21 01:48:00,

Benedictijner Abdij de Achelse Kluis. Gevestigd in het moeras van de Tongelreep, dat ze ontgonnen

Vannacht in De Abdij, het studiecentrum voor Natuurlijke Historie in Langweer viel de Bijbel open bij Psalm 37, en omdat Benedictijnse Abdijen iedere dag de Psalmen reciteren gaan we dat hier voortaan ook iedere dag doen. Lees ook ‘The Benedict Option’ van Rod Dreher. De zondagse bijbelbespreking blijft gewoon staan.

Mont Saint Michel

Overal om je heen zie je nu het geestelijke resultaat van de ontkerstening voor je ogen voltrekken, de ontmenselijking, politisering van cultuur en sociaal leven, zelfaanbidding en systeemaanbidding, mensen die een overheids-ambt misbruiken voor persoonlijke grieven en doelen.

In het boek ‘Blijft in Mij’ uit de beloofsbelijdenis van mijn Pake Rypke (dus jaren ’30-40) las je al hoe men de ver-heidensing zag voltrekken. De nazi’s waren immers een paganistische cultus, net als D66 dat in 1970 nog voor gedwongen sterilisatie pleitte, omdat vier kinderen per gezin al teveel zou zijn.

De Monnikhuisterweg. Uw Kluizenaar van De Abdij

Wat er dus dagelijks nodig is, dat is gebed. Leer weer bidden, net als in De Abdij.  Het is belangrijk dat je identiteit niet gevestigd is in politiek, standpunten, meningen.

Maar in toewijding aan de Allerhoogste, waar je door jezelf klein te maken toegang toe krijgt. Die houding en Liefde, zijn vervolgens ook een opstapje om het Ware, Goede en Schone na te streven. Is de wil, het Verlangen er niet, dan kun je wel scherpzinnig doen, je gelijk willen halen, maar dan is het hol wat je doet.

Dat is dagelijks oefenen, iedere dag restauratie. Want wie al vroom is hoeft niet te bidden. Die gelooft al in zichzelf. Wie weet dat hij niet deugt, wie juist niet zeker is over allerlei theologische uitspraken, wie weet dat hij niet ‘arrivee’ is maar een spirituele baby begint dagelijks met gebed en schone lei.

De Abdij van Langweer

Psalm 37 begint zo

Wees niet afgunstig op de bedrijvers van ongerechtigheid,

benijd niet wie onrecht plegen; want zij verdorren snel als het gras

en verwelken als het groene kruid.

Vertrouw op de Here en doe het goede

Zonder het christendom is Europa verloren…

Naar aanleiding van de mishandeling en geweldpleging door de politie tegen weerloze vrijheids-demonstranten lezen we verderop in Psalm 37

De goddeloze smeedt boze plannen tegen de rechtvaardige en knarst de tanden tegen hem;

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: