Poetin en de vrouwen | Wakker Mens

poetin-en-de-vrouwen-|-wakker-mens

18-03-21 12:59:00, Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag op 8 maart,

Iedereen die nu verwacht wat smeuïge verhalen over de affaires van Poetin te horen, moet ik teleurstellen – er is niets. Anders hadden Navalny & Co. daar al lang melding van gemaakt. Voor zover de buitenwereld weet is Poetin een zorgzame echtgenoot en vader.

En hoe kom ik hier nu op?

Een vriendin heeft me voor de internationale vrouwendag op 8 maart een kaartje gestuurd (en in het digitale tijdperk bestaat wat vroeger een kaartje werd genoemd uit een video). Dit was uiteraard als grap bedoeld, want zoveel pathos is toch wel te erg. Dit zou toch iedere oprechte feministe, en zelfs iedere enigszins geëmancipeerde vrouw de haren te berge doen rijzen.

Nadat ik de video gezien had, was mijn eerste reactie: “wat vertelt die nou? Anders praat Poetin toch ook niet zo raar”. Na een tijdje zoeken kwam ik erachter dat hij een gedicht van de dichter en schrijver Andrej Dementjev (1928-2018) reciteert.

Omdat ik kennelijk verstoken ben van ieder spoortje van een poëtische ziel, kan ik niet beoordelen of dit nu een mooi gedicht is, of gewoon rommel.

Ik heb dus aan een vriend gevraagd om er iets poëtisch van te maken, en dit is het resultaat (met dank aan Mathieu Bussels):

“Ik ken de pracht van elke vrouw
zowel in schoonheid als in geest
blij te zijn bij elk huiselijk feest,
en als je weg bent, blijft ze trouw.
Niet haar kleding, noch haar neus
wint haar voor mij, wel haar ziel,
haar jeugdigheid en moeder zijn,
en het grijze haar als het over is.
Zolang ik leef, aanbid ik haar,
voor mij gaat liefde boven al,
De Heer schonk ons haar wonder
en aan de wereld heel haar pracht.”


Poetin feliciteert ieder jaar op 8 maart de vrouwen ter gelegenheid van de vrouwendag. De vrouwendag is in Rusland zeer belangrijk, ongeveer zoals moederdag hier, of zelfs nog belangrijker.

Iedere echtgenoot dient op die dag zijn vrouw in het zonnetje te zetten en haar met cadeautjes en bloemen te verblijden – het boeket bij uitstek bestaat uit mimosa’s.

Uit alles spreekt het feit dat Poetin,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: