Politieagent biecht op: ‘Ik heb gelachen met collega’s om ‘wappies’ die gelanceerd werden door het waterkanon’

politieagent-biecht-op:-‘ik-heb-gelachen-met-collega’s-om-‘wappies’-die-gelanceerd-werden-door-het-waterkanon’

18-03-21 08:23:00,

Homepagina » Binnenland » Politieagent biecht op: ‘Ik heb gelachen met collega’s om ‘wappies’ die gelanceerd werden door het waterkanon’

Foto: Waterkanon van de politie (Patrick Savalle CC BY 3.0)

in Binnenland
18 maart 2021 18:30

Bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020 hebben zich tientallen gewetensbezwaarde politieagenten en ME’ers gemeld. “Ik kan mijzelf niet meer aankijken in de spiegel,” verklaarde één van hen. “Ik heb als ME’er geweld gebruikt tegen demonstranten. Ik heb ‘wappies’ geslagen met de ‘lange lat’. Ik heb een oude man tegen de grond gegooid. Ik heb pubers die met elkaar knuffelden en dansten van het veld geslagen.”

De agent, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven, vervolgde: “Ik heb mensen aangehouden en in de boeien geslagen omdat ze geen niet-werkend mondkapje wilden dragen in de supermarkt. Ik heb talloze mensen beboet die na 21.00 uur in de auto zaten op weg naar huis. En soms die mensen aangehouden wanneer ze mij ‘beledigden’. ‘Ga ander werk zoeken’ is tegenwoordig al een belediging.”

Spartelende wappies

“Ik heb gelachen met collega’s om ‘spartelende wappies’ in de arrestantenbus. Ik heb gelachen met collega’s om ‘wappies’ die gelanceerd werden door het waterkanon. Zo kan ik nog wel even doorgaan,” zei hij.

“Mensen zullen nu zeggen: ‘dat is toch je eigen verantwoording? Ik heb geen medelijden met je. Je kunt toch ontslag nemen?’ En dan hebben ze gelijk!” zei de politieagent, terwijl hij begon te huilen.

Ontslag

De agent is naar eigen zeggen radeloos. “Ik weet het niet meer. Wat moet ik doen? Ik heb een gezin. Een hypotheek, schulden. Ik slaap niet meer. Ik kijk mezelf niet meer aan in de spiegel, want dan walg ik.”

Hij heeft zich ziek gemeld en een advocaat in de arm genomen. Met zijn hulp gaat hij ontslag nemen. Ook loopt hij bij een psychiater.

‘Wrikken’

Een andere politieagent verklaarde dat hij zich standaard ziek meldt als er een demonstratie is tegen de coronamaatregelen. “Ik wil er niet meer aan meedoen. Ik heb het einde bereikt van wat ik nog kan. Ik heb tot nu toe door smoesjes kunnen voorkomen dat ik als ME’er mensen geslagen heb.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: