Wordt Wakkermens nu eindelijk een gezellig roddelblad – of niet? | Wakker Mens

wordt-wakkermens-nu-eindelijk-een-gezellig-roddelblad-–-of-niet?-|-wakker-mens

19-03-21 04:40:00,

 

Harry en Meghan

Om ons te bemoeien met het reilen en zeilen van het Britse koningshuis zou toch eigenlijk beneden ons niveau moeten zijn? De familieproblemen van Harry en Meghan zijn immers hun privéaangelegenheid – ware het niet dat er wat interessante feiten over de Britse media naar buiten waren gekomen. Zelfs het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken zag zich geroepen in verband met dit interview een verklaring af te leggen en tevens zijn ongenoegen over de houding van de Britse pers tot uiting te brengen.

[begin van de vertaling]

Er zijn veel verzoeken binnengekomen om onze mening te geven over het sensationele interview van de hertog en hertogin bij CBS-televisie. Dit soort dingen interesseren ons normaal gesproken niet. Het is niet aan ons een oordeel  te geven over privé-verhoudingen. Het gaat ons niets aan.

Maar wij zijn zeer geïnteresseerd en bezorgd over alles wat te maken heeft met Britse propaganda en hoe de vrijheid van meningsuiting in Groot-Brittannië wordt vernietigd. En in deze context besteden wij wel aandacht aan dit interview.

In de eerste plaats zijn enkele zeer specifieke, ik zal maar zeggen “gewoontes” van de Britse media zeer dubieus. Bijvoorbeeld verklaarde de Hertog van Sussex letterlijk: “Er is een soort ‘ongeschreven afspraak’ tussen “the firm” (het koningshuis) en de Britse tabloids. Simpel gezegd: als je als lid van de familie de ijdelheid van de journalisten streelt en zogenaamd alles met hen deelt, dan zal de pers je goed behandelen”. Naar inschatting van het Ministerie van BZ  wordt met “the firm” zowel het personeel van het koninklijk hof, als ook de familie van het staatshoofd zelf bedoeld – of laten we dit preciseren: het hoof van zestien staten (Antigua en Barbuda, Australië, Bahama’s, Barbados, Belize, Canada, Groot-Brittannië, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Vincent en de Grenadines). Ik zou een paar vragen willen stellen in verband met de “onthullingen” die we in dit interview hebben gehoord. Begrijpen wij goed, dat er hier sprake is van samenspanning van een openbare instelling van Groot-Brittannië met de media – precies hetzelfde wat onze collega’s in Londen anderen zo graag verwijten waneer ze zich als “voorvechters van een vrije pers” voordoen?

In de loop van het gesprek geeft de hertogin van Sussex onomwonden toe dat de Britse tabloids allemaal een bepaalde rol spelen (“hun eigen standaard” hebben),

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: