Bijwerkingen onder de loep

bijwerkingen-onder-de-loep

22-03-21 09:52:00,

We hebben te maken met experimentele vaccins, die voor “Emergency Use” tijdelijk zijn toegelaten, waarvan de effectiviteit onvolledig is aangetoond, en die daarnaast 100 x dodelijker zijn dan een griepvaccin; een toename in sterfgevallen van maar liefst 10.000% (tienduizend procent).

Een uiteenzetting…

Over bijwerkingen van de coronavaccins meldt het Ministerie van VWS:

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. De meeste bijwerkingen beginnen binnen 6 weken na vaccinatie. Deze gaan bijna altijd vanzelf over.

Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Die kans is klein. Neem bij onbekende bijwerkingen of als u zich zorgen maakt contact op met uw huisarts.

Als voorbeelden van bijwerkingen worden genoemd:

Roodheid, pijn en/of zwelling op de prikplek, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen of verhoging.

Niet echt zaken om je zorgen over te maken en volgens het Ministerie mag een vaccin bij twijfel over de veiligheid ook niet worden toegelaten in Nederland.

Discussie

Je zou natuurlijk kunnen blindvaren op de geruststellende woorden van het Ministerie, maar het zou ook wel prettig zijn als er gewoon cijfers zijn die aantonen dat het goed zit. Echter, hoe het nu werkelijk gesteld is met de veiligheid van de coronavaccins, daar is nog niet zo eenvoudig achter te komen.

In Nederland worden de bijwerkingen die gemeld worden, bijgehouden door het Lareb. Echter, meer dan wat rapportjes over reeds bestaande vaccins over de voorgaande jaren kom je daar niet. Recente statistieken over het corona vaccin zal je er tevergeefs zoeken.

In de Verenigde Staten is het dan beter geregeld. Daar kun je de zogenaamde VAERS database raadplegen wat staat voor: Vaccine Adverse Event Reporting System. Hier worden alle gerapporteerde bijwerkingen van diverse vaccins bijgehouden. In principe wereldwijd, maar de gegevens voor de VS zijn het meest betrouwbaar.

Omdat een gemelde bijwerking niet noodzakelijk een oorzakelijk verband heeft met een eerder toegediend vaccin, is het wat lastig om te beoordelen of het aantal meldingen nu hoog is of niet. Je hebt een vergelijking nodig. Nu die is er, want ook de bijwerkingen van de griepvaccins over de afgelopen jaren kun je vinden in de VAERS database.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: