Facebook voegt informatie Wereldgezondheidsorganisatie toe aan alle berichten over Covid-19 vaccins – Frontnieuws

facebook-voegt-informatie-wereldgezondheidsorganisatie-toe-aan-alle-berichten-over-covid-19-vaccins-–-frontnieuws

23-03-21 02:07:00,

Te midden van de groeiende controverse, beweringen en tegen-beweringen over de veiligheid van Covid-19 vaccins, heeft Facebook plannen aangekondigd om labels met informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie toe te voegen aan alle berichten over dit onderwerp. De stap valt samen met meerdere Europese landen die het gebruik van het AstraZeneca Covid-19 vaccin hebben opgeschort na meldingen van het optreden van ernstige bloedstolsels. Met 2 miljoen pagina’s van sociale media-inhoud die naar verluidt al van Facebook en Instagram zijn verwijderd sinds hun lijst met verboden beweringen vorige maand werd uitgebreid, lijkt het nieuwe beleid in strijd met de missieverklaring van het bedrijf om mensen in staat te stellen “te delen en te uiten wat belangrijk voor hen is.”

Facebook zegt ook dat het de verspreiding zal beperken van content van gebruikers die zijn beleid inzake Covid-19 en vaccins schenden, of die herhaaldelijk content delen die door zijn zogenaamde ‘factchecking’-systeem als ‘vals’ is gemarkeerd. De factchecking bots van het platform werken met personen die gecertificeerd zijn door het International Fact-Checking Network, een eenheid van het Poynter Institute for Media Studies. Het Poynter Institute heeft eerder geld ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation, zogenaamd om “de nauwkeurigheid in de globale media te verbeteren van beweringen met betrekking tot “globale gezondheid en ontwikkeling”. Tot de belangrijkste financiers behoren momenteel Facebook zelf, het Google News Initiative, en de door George Soros gefinancierde “Foundation to Promote Open Society”. Hoewel het Poynter Instituut beweert op te komen voor “vrijheid van meningsuiting”, is het in het tijdperk van Covid-19 aantoonbaar één van de grootste censoren van dit mensenrecht op het internet aan het worden.

De wurggreep van de ‘techtitanen’ doorbreken

Op het web wordt veel gediscussieerd over de vraag of het toenemende gebruik van censuur ertoe kan leiden dat meer mensen Facebook en Google links laten liggen. Hoewel er zeker genoeg alternatieve sociale mediasites en zoekmachines zijn om uit te kiezen, zal het niet gemakkelijk zijn om de wurggreep van Amerika’s ‘techtitanen’ te doorbreken. Begin februari 2021 waren Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet (de holding van Google) samen 6,1 biljoen dollar waard – een bedrag dat overeenkomt met ongeveer 18 procent van de gehele Amerikaanse S&P 500 aandelenmarktindex.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: