Kort verhaal: BENAUWD – Transitieweb

kort-verhaal:-benauwd-–-transitieweb

23-03-21 02:14:00,

Vlaggetjes bij de teststraat

Taco stond zijn tanden te poetsen. Hij haalde zijn neus op. Dacht aan wat er die ochtend ging gebeuren. Volgens de meester was het helemaal niet eng of gevaarlijk. Hij had gezegd dat het in je neus een beetje jeukte, dat was alles. Dat zo’n teststraatje wel spannend was. Iemand op het jeugdjournaal zei dat je daarna nooit meer bang hoefde te zijn dat opa en oma naar het ziekenhuis moesten. In de spiegel zag hij snot onder zijn neus en veegde dat weg met zijn arm, haalde zijn neus op.

‘Heb je je handen gewassen?’, vroeg zijn moeder toen hij de kamer inliep.
Hij gaf geen antwoord, bewoog licht met zijn hoofd, iets tussen ja en nee in. Op de radio zei een stem dat de regering blij was met meer en meer testen.
‘Je hoeft je nergens zorgen om te maken. Mamma blijft in de buurt.’
Haar stem klonk geruststellend. Toch was hij helemaal niet gerust. In zijn hoofd zaten nare beelden van spuiten en naalden. Telkens werd gezegd dat testen geen pijn deed en zo was gebeurd.

‘Dat staafje is iets groter dan een wattenstaaf schat. Alle kinderen doen eraan mee heb ik begrepen. Dat is goed. Later zul je blij zijn.’
‘Nee, we moeten meedoen. Mamma, ik wil niet! Ik ben niet ziek.’
‘Ach, joh, er zijn vervelender dingen in het leven.’
Terwijl ze de kamer uitliep klonk het:
‘En Taco, vergeet het mondkapje niet!’

‘Kijk, daar kun je je handen wassen.’
Zijn moeder wees naar een wit apparaat aan de muur.
‘Dat heb ik thuis al gedaan’, hij haalde zijn neus op.
Overal gaas en hekken. Iemand zei dat dit de teststraat was. In de hoogte wapperden een lange rij vlaggetjes. Series ballonnen waren vastgebonden aan een paar dranghekken.

Een vrouw verscheen in het wit met een doorzichtig scherm voor haar gezicht. Ze vertelde dat deze testplaats feestelijk was ingericht, speciaal voor kinderen. Ze grijnsde en wees in de richting waar ze konden aansluiten.
Op flinke afstand van elkaar zag hij kinderen aan de hand van een ouder, net als hij. Een vriendje zwaaide naar hem.

Hij voelde ineens de arm van mamma stevig om hem heen en balde zijn vuisten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: