60 vierkante KM visgrond voor 160MW wiebelstroom – Interessante Tijden

60-vierkante-km-visgrond-voor-160mw-wiebelstroom-–-interessante-tijden

24-03-21 11:00:00,

Oud IJzer naar zee dragen

Onder het motto ‘oud ijzer naar zee dragen’ werkt een Duits bedrijf (uit Cuxhaven), vanuit de Eemshaven nu aan windfarm Bard Offshore 1, liefst 100 km varen op dieselolie uit de kust. Daarnaast werkt Wagenborg mee aan bebouwing van visgrond.

Voor 400 MW nominaal vermogen aan wiebelstroom, dus 160 MW bij de gangbare productiefactor van 0,4 (vollasturen per jaar), ontneemt die in 2013 geplante windfarm met 80 turbines dan 60 vierkante kilometer visgronden van onze (garnalen)vissers. En dat is nog maar het begin. 

Eemshaven, machtige plek om te fotograferen

Oud IJzer naar zee dragen
De turbines nemen zelf een oppervlak van 60 vierkante kilometer in. Maar daar omheen moeten vissers ook nog een halve kilometer afstand houden.  Dus dan komt er nog 17 vierkante kilometer visgebied-verlies bij (77 KM2).

Vergelijk dat dan met kernenergie. Dan zou je voor een vijf maal groter nominaal vermogen (2000 MW) maar 77+ hectare, of in die ordegrootte nodig hebben. Met de berging er bij iets hoger. Voor betrouwbare stabiele levering van elektriciteit.

Dus reken een factor 500 minder ruimte-verkwisting als conservatieve schatting, voor CO2-loze stroom: wanneer dat het doel zou zijn. (nee dus)

Al die turbines komen in Habitat H1110b, permanent overstroomde zandbanken, de ondiepe visgronden (rond 20 meter diep). Een stalen Atlantikwall in de Noordzee in de klimazi’s hun ‘strijd tegen klimaatverandering’ (privaat gewin op publieke kosten)

Naast dat Duitse bedrijf zag je Wagenborg een graantje meepikken. Die helpt mee aan het bebouwen van de beste visgronden van de Noordzee. Werkt Wagenborg mee aan Gemini, en die andere windfarms boven Schier?

Er lag ook nog een JUMBO-schip, de Fairmaster uit Rotterdam in de haven, dat oud ijzer naar zee mag dragen.

Plots mag je wel gigastroomkabels dwars door de Waddenzee leggen voor een met 4 miljard euro publiek geld gesponsorde windfarm Gemini

Dankzij ambtenaren Sandor Gaastra (RVO, Ministerie van Klimaat, oud hoofd van de Gestapo/politie) en Meindert Smallenbroek (nu Unie van Waterschappen) bouwen ze ook boven Schiermonnikoog grote offshore-windfarms.

Die worden met kabels door natuureiland Schiermonnikoog, en mosselbanken in de Waddenzee met het vaste land verbonden, zonder noemenswaardige weerstand van (eigenaar van het Nationale Park) Natuurmonumenten.

De voeten van de windmolens op zee

Pieter van Geel van ‘groen’ CDA
De Energietransitie is allereerst een werkverschaffingsproject voor de grote bedrijven van de UBO’s (bovenbazen grootbedrijf),

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: