Gewetensbezwaarde politieagent: ‘Er gaan straks doden vallen, let op mijn woorden’

gewetensbezwaarde-politieagent:-‘er-gaan-straks-doden-vallen,-let-op-mijn-woorden’

25-03-21 11:29:00,

Homepagina » Mens en Dier » Gewetensbezwaarde politieagent: ‘Er gaan straks doden vallen, let op mijn woorden’

Foto: Wereldwijde demonstratie tegen de coronamaatregelen op 20 maart 2021 (Karen Eliot CC BY-SA 2.0)

in Mens en Dier
25 maart 2021 06:00

De politie is niet meer te vertrouwen. Dat zijn de woorden van een gewetensbezwaarde agent die zijn verhaal heeft gedaan bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020, in de hoop dat zijn verklaring zal leiden tot een onderzoek en verandering.

De agent, die al 14 jaar bij de politie werkt, zegt zich zorgen te maken over het extreme geweld en de grofheid tegen burgers die de coronamaatregelen overtreden en mensen die demonstreren.

Het broeit binnen de politie, onthult de agent, die anoniem wil blijven omdat zowel collega’s als de commissie worden bedreigd. “Het wantrouwen jegens elkaar is groot. Niemand vertrouwt elkaar.”

Sommige ME’ers zitten na hun dienst te janken in de kleedkamer

Dit schept volgens hem een gevaarlijk precedent. “Wanneer je elkaar niet vertrouwt, kun je niet veilig werken. Wanneer mijn collega met extreem geweld een ‘wappie’ aanhoudt en hij komt in de problemen waardoor hij mijn assistentie nodig heeft, voel ik de weerzin tegen zijn optreden. Ik twijfel dan en dat is gevaarlijk, want hij kan zomaar het onderspit delven. Wapengebruik ligt dan op de loer. Er gaan straks doden vallen, let op mijn woorden.”

De politieagent zegt verder dat het ziekteverzuim toeneemt – geregeld mist hij collega’s die al maanden thuis zitten – en dat sommige ME’ers na een coronademonstratie ‘zitten te janken’ in de kleedkamer. Zij worden niet getroost, want dan sta je al snel te boek als tegenstander of ‘wappielover’.

Ik heb sterk het gevoel dat hier langzaam maar zeker naartoe is gewerkt

“Ik schrik me rot als ik zie hoe collega’s eraan toe zijn nadat ze demonstranten hebben belaagd. En ik zeg belaagd omdat er geen ander woord voor is. Er wordt zonder enige terughoudendheid op demonstranten ingeslagen,” verklaart hij.

Volgens de agent is de politieorganisatie een schizofrene organisatie geworden. “Je moet elke dag tegen je geweten in handelen. Je doet je voor je collega’s anders voor dan je bent.” Hij zegt ook dat dit ‘al jaren aan de gang is’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: