Lessen uit George Orwell’s ‘1984’ – Frontnieuws

lessen-uit-george-orwell’s-‘1984’-–-frontnieuws

25-03-21 11:20:00,

“Politiek taalgebruik is ontworpen om leugens waarheidsgetrouw en moord respectabel te laten klinken, en om pure onzin een schijn van degelijkheid te geven”. – George Orwell

Sommige fictieve literatuur is zo diepgaand dat het decennia lang relevant blijft. George Orwell’s tijdloze 1984 is zo’n literair werk. Een van de meest invloedrijke boeken van onze tijd, de boodschap resoneert vandaag de dag nog net zo veel als toen het voor het eerst werd gepubliceerd meer dan 65 jaar geleden – zoals blijkt uit de recente opmars naar de # 1 plaats op Amazon’s bestseller lijst, schrijft auteur Ethan Indigo Smith.

Dus wat kan 1984 ons leren over de moderne tijd?

In de kern is 1984 een naoorlogse interpretatie van de relatie tussen individuen en instellingen. Het veranderde de loop van de sociale geschiedenis door het voortbrengen van nieuwe taal met betrekking tot de structuur en mechanismen van onze samenleving, waardoor de reikwijdte van de menselijke taal en het menselijk denken werd vergroot, en daarmee ook het begrip van de mensheid over zichzelf. En die erfenis lijkt volkomen passend, want in het verhaal van 1984 wordt de wereld beheerst door zoveel beperkingen dat zelfs de zeggingskracht van de officiële taal, “Newspeak”, opzettelijk wordt ingeperkt door de heersende instellingen op een manier die het vermogen van individuen beperkt om “Gedachtencriminaliteit” te uiten – datgene wat door de “Binnen Partij”, de Staat, illegaal wordt geacht.

Als fictiewerk geeft 1984 een grimmig beeld van een ontluikende cultuur van totalitarisme. Als symbolisch werk weerspiegelt het echter de moderne feiten in de V.S. en de wereld van vandaag. Binnen het verhaal werden de vijf vrijheden van het Eerste Amendement van de grondwet van de Verenigde Staten geschonden en verwijderd; in het bijzonder werd de vrijheid van meningsuiting zo beperkt dat er slechts één nieuwsbron was die werd beheerd door het officiële bestuursorgaan en een hele tak van de regering was gewijd aan het gestaag elimineren van taal die schadelijk werd geacht voor de Staat.

Orwell creëerde nieuwe uitdrukkingen zoals “Newspeak” (de officiële, beperkte taal) en zijn antoniem “Oldspeak”, “Goodthink” (gedachten die zijn goedgekeurd door de Partij) en zijn antoniem “Crimethink”, en “Doublethink” (de genormaliseerde handeling van het gelijktijdig accepteren van twee tegenstrijdige overtuigingen). De nieuwe taal stelde zijn vertelling in staat om eeuwenoude structuren van denken en taalmanipulatie af te beelden en bloot te leggen – structuren die in de moderne tijd exponentieel zijn geëscaleerd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: