Tot 150.000 euro boete voor artsen die ‘effectief geneesmiddel’ tegen corona voorschrijven

tot-150.000-euro-boete-voor-artsen-die-‘effectief-geneesmiddel’-tegen-corona-voorschrijven

26-03-21 08:58:00,

Homepagina » Binnenland » Tot 150.000 euro boete voor artsen die ‘effectief geneesmiddel’ tegen corona voorschrijven

in Binnenland
26 maart 2021 06:00

Artsen die coronapatiënten hydroxychloroquine of ivermectine voorschrijven, kunnen een boete verwachten, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De boete kan oplopen tot 150.000 euro. De inspectie blijft naar eigen zeggen meldingen binnenkrijgen over artsen die de medicijnen voorschrijven tegen corona.

Volgens de inspectie is het voorschrijven en afleveren van deze geneesmiddelen ‘een risico voor de kwaliteit van zorg’. De IGJ stelt dat ‘bewezen is dat hydroxychloroquine niet effectief is, en tegelijkertijd ernstige bijwerkingen kan veroorzaken als hartritmestoornissen’.

Voor ivermectine is er geen wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik ter voorkoming of de behandeling van corona, zegt de inspectie, die apothekers oproept ‘een melding te doen’ als ze recepten voor de medicijnen krijgen aangeboden en ‘er een vermoeden bestaat dat dit voor de behandeling van corona is’.

Drie onwaarheden

“Zo dan. De inspectie deelt boetes uit aan huisartsen die een effectief geneesmiddel tegen corona voorschrijven,” schrijft gezondheidswetenschapper Yvonne Simons in een reactie op Twitter. Enkele dagen geleden schreef huisarts Rob Elens, die zijn patiënten ermee behandelde: “De enige bijwerking van die middelen zou kunnen zijn dat mensen sneller opknappen van hun infecties. Is dat iets gevaarlijks of kwalijk? Ik ga er graag over in gesprek met OMT, NHG, Swab en de kwakclub.”

Volgens Elens verspreidt de inspectie drie onwaarheden. Het is bewezen dat hydroxychloroquine effectief is, het middel is veilig en er is wel degelijk bewijs dat ivermectine effectief is, aldus de huisarts.

Nederlands onderzoek

Recentelijk bleek uit onderzoek in 14 Nederlandse ziekenhuizen dat bij patiënten die hydroxychloroquine kregen het risico om op de IC te belanden ruim de helft lager lag. De studie stond onder leiding van internist-infectiologen Jolanda Lammers en Paul Groeneveld van Isala in Zwolle. Zij zijn ervan overtuigd dat het gunstige effect een gevolg is van het vroeg toedienen van het middel.

4.8
70
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: