Wat bezielt de Verenigde Staten? | Wakker Mens

wat-bezielt-de-verenigde-staten?-|-wakker-mens

27-03-21 11:47:00,

Een hele prestatie – begin van de week beledigt Biden Poetin , en twee dagen later jaagt het gastland  Amerika de Chinese delegatie tegen zich in het harnas.

Het is een van de gouden regels van de diplomatie om je gesprekspartner niet te beledigen of woedend te maken, want dan is het gesprek gauw afgelopen. Als het doel van de onderhandeling was tot constructieve overeenkomsten te komen, kan men dat in zo’n situatie dan wel vergeten.

De Amerikanen kennen deze regels uiteraard ook wel, en als ze deze willens en wetens schenden, dan zijn er wellicht achterliggende bedoelingen. Stevent de VS op een confrontatie af?

In de Chinese cultuur is gezichtsverlies iets heel verschrikkelijks, en juist dit is nu volgens de Chinese waarneming gebeurd. Blinken heeft de delegatie nauwelijks begroet voordat die voor lopende camera’s een lijst aantijgingen tegen China begon op te lepelen.

Ik al heb gezegd dat de betrekkingen tussen de VS en China concurrerend zullen zijn waar ze concurrerend moeten zijn, coöperatief waar ze coöperatief kunnen zijn, confronterend waar ze confronterend moeten zijn. Wij zullen het hebben over onze grote bezorgdheid over het optreden van China, onder meer in Xinjiang, Hongkong, Taiwan, de cyberaanvallen op de Verenigde Staten, en de economische druk op onze bondgenoten. Elk van deze acties vormt een bedreiging voor de op regels gebaseerde wereldorde, die de stabiliteit in de wereld waarborgt“, aldus staatssecretaris, Anthony Blinken.

De Chinezen stelden een dergelijke arrogantie niet op prijs en wezen hun onderhandelingspartners voor lopende camera’s erop dat de elementaire diplomatieke etiquette in acht moest worden genomen. De reactie was scherp, op dezelfde toon als de Amerikaanse uitspraken.

China heeft in het verleden nooit ongegronde beschuldigingen van de VS getolereerd en zal dat ook in de toekomst niet doen. In de afgelopen jaren zijn de legitieme rechten en belangen van China op flagrante wijze geschonden, wat heeft geleid tot een periode van ongehoorde problemen in de betrekkingen tussen China en de VS,” benadrukte minister van buitenlandse zaken, Wang Yi.

Laat ik hier zeggen dat de V.S. in aanwezigheid van de Chinezen niet het recht hebben om te stellen dat zij vanuit een machtspositie met China zullen praten. En zelfs 20 of 30 jaar geleden had de V.S.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: