Zelfs na Wob-verzoek en motie blijven coronamodellen RIVM geheim: ‘Waarom???’

zelfs-na-wob-verzoek-en-motie-blijven-coronamodellen-rivm-geheim:-‘waarom???’

27-03-21 09:42:00,

Homepagina » Binnenland » Zelfs na Wob-verzoek en motie blijven coronamodellen RIVM geheim: ‘Waarom???’

Foto: Jaap van Dissel (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Binnenland
27 maart 2021 14:30

Kamerlid Wybren van Haga (FVD) probeert al geruime tijd tevergeefs toegang te krijgen tot de modellen van het RIVM waar de coronamaatregelen op gebaseerd zijn. Zelfs na Kamervragen, een aangenomen motie, een Wob-verzoek en vragen aan RIVM-baas Jaap van Dissel blijven de modellen achter slot en grendel.

Van Haga wees er in de Tweede Kamer op dat de verspreiding van de Britse coronavariant en al die andere varianten wordt ingeschat op basis van modellen van het RIVM en dat vervolgens allerlei maatregelen worden genomen, zoals de avondklok en de bezoekbeperking.

Hij voegde toe dat Maurice de Hond en Follow the Money gehakt hebben gemaakt van die modellen. Het Kamerlid zei verder dat FVD een motie heeft ingediend om die modellen openbaar te maken zodat ze nagerekend kunnen worden.

Transparantie

De motie werd aangenomen, maar Van Haga kreeg daarna geen antwoord van verantwoordelijk minister Hugo de Jonge. Hij vroeg aan Van Dissel of hij ze misschien via hem zou kunnen krijgen. “We willen gewoon die modellen en die transparantie lijkt mij niet meer dan normaal.”

Van Dissel antwoordde dat de modellen ‘gewoon op de RIVM-website staan’. Hij zei dat je ‘alles daar kunt terugvinden’, behalve privacygevoelige informatie. De RIVM-baas zei dat er zelfs een speciale site voor is gemaakt. Het FVD-Kamerlid zei toegang te willen tot de programmatuur en de broncode.

“Na herhaaldelijk vragen van FVD aan Rutte en De Jonge, na een Wob-verzoek van Fritsander Lahr, na een aangenomen motie door de Kamer, en nu na vragen aan Jaap van Dissel blijven de modellen van het RIVM geheim. Waarom???” vraagt Van Haga zich af.4.8
48
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: