Politieagent doet boekje open: ‘Ontmenselijking is sinds coronacrisis in rap tempo toegenomen’

politieagent-doet-boekje-open:-‘ontmenselijking-is-sinds-coronacrisis-in-rap-tempo-toegenomen’

28-03-21 07:40:00,

Homepagina » Mens en Dier » Politieagent doet boekje open: ‘Ontmenselijking is sinds coronacrisis in rap tempo toegenomen’

Foto: Worldwide Demonstration – March 2021 Amsterdam (Flickr/Karen Eliot CC BY-SA 2.0)

in Mens en Dier
28 maart 2021 06:00

Ik heb besloten mijn verhaal te doen omdat de politiek de verantwoordelijkheid niet neemt om onderzoek te doen naar een totaal uitgeholde, verrotte en onmenselijke organisatie, verklaarde een politieagent afgelopen maand bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. De politieagent deed bij de commissie, die inmiddels is benaderd door media waaronder RTL Nieuws, een boekje open over hoe het eraan toe gaat bij de politie.

Volgens de agent is de ontmenselijking bij de politieorganisatie sinds het begin van de coronacrisis in rap tempo toegenomen. De mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen worden onder andere ‘wappies, complotdenkers, aluminium hoedjes, beklapweigeraars en antivaxdebielen’ genoemd.

Wie de livestreams van de demonstraties volgt, zal het ongetwijfeld opgevallen zijn dat agenten het optreden van de ME filmen. Je vraagt je misschien af wat er met die beelden gebeurt. “Die gaan rond in WhatsApp-groepen. Collega’s laten ze lachend aan elkaar zien.”

Schandalig

“De opmerkingen bij die filmpjes zijn schandalig,” zei de agent, die inmiddels 14 jaar in dienst is. “Bij een vrouw met een bebloed hoofd stond ‘dat ze door hadden moeten rammen totdat haar schedel was gekraakt als een ei’.”

Hij voegde toe dat demonstranten vaak de hele nacht in een zogeheten dronkenmanscel worden gezet. “Dat zijn cellen zonder toilet, bed en wasbak. Laatst vroeg een jonge vrouw die tijdens een demonstratie was aangehouden of ze naar het toilet mocht. Mijn collega zei dat ze maar ‘in de hoek op haar hurken moest gaan zitten’. Er kwamen twee collega’s bij staan om ‘van het uitzicht te genieten’. De vrouw heeft later haar broek bevuild. Toen was ze een ‘zeikwappie’.”

Rotte appel

Hierover klagen bij de leiding heeft geen enkele zin, zei de agent, die de videobeelden van zijn verklaring om veiligheidsredenen niet heeft laten publiceren. Het enige wat je ermee bereikt, is dat je ‘ook doelwit wordt van uitsluiting en pesten’.

Zijn therapeut heeft hem geadviseerd om zich ziek te melden omdat hij vanwege de stress eigenlijk niet in staat is om te werken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: