Kamervragen aan minister Grapperhaus over buitensporig politiegeweld bij coronademonstraties

kamervragen-aan-minister-grapperhaus-over-buitensporig-politiegeweld-bij-coronademonstraties

29-03-21 11:03:00,

Homepagina » Binnenland » Kamervragen aan minister Grapperhaus over buitensporig politiegeweld bij coronademonstraties

Foto: Worldwide Demonstration – March 20 2021 Amsterdam (Flickr/Karen Eliot CC BY-SA 2.0)

in Binnenland
28 maart 2021 17:00

Vreedzame betogers zijn vandaag van het Museumplein in Amsterdam geveegd, waar ze wekelijks bijeenkomen om te demonstreren tegen het coronabeleid van de regering. Het optreden van de politie ging de afgelopen weken vaak gepaard met grof geweld. Verschillende gewetensbezwaarde politieagenten hebben verklaard dat dit beleid vanuit de leiding wordt opgelegd.

Het moment dat de ME oprukt naar de linie van #veteranen op het #museumplein. pic.twitter.com/d6cX7caF5v

— Ongehoord Nederland (@OmroepON) March 28, 2021

Dat is opmerkelijk aangezien burgemeester Femke Halsema van Amsterdam het demonstratierecht eerder op tv ‘bijkans heilig’ noemde. Nog opmerkelijker: Halsema beëindigde in 1997 haar PvdA-lidmaatschap omdat er 500 demonstranten waren opgepakt bij de Eurotop.

“Dat gaf voor mij de doorslag,” zei ze destijds in een interview met Vrij Nederland. “Op dat moment voelde ik me zo ver verwijderd van de PvdA. Een linkse partij behoort affiniteit te hebben met mensen uit de tegenbeweging en met mensen in de politieke marge. Die bleek afwezig.”

Je zou het niet zeggen als je vandaag rondkijkt op het #Museumplein, maar dit is waarom Femke Halsema in 1997 haar PvdA-lidmaatschap beëindigde (uit Vrij Nederland, 6 december 1997): pic.twitter.com/iZ68CX01DC

— Roelof Bouwman (@RoelofBouwman) March 20, 2021

Kamerlid Wybren van Haga (FVD) heeft besloten vragen te stellen aan demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het buitensporige geweld door politie en ME bij demonstraties.

Hij wil onder andere van de minister weten of hij bekend is met de verhoren van verschillende politieagenten door de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Hij heeft de minister ook gevraagd of hij bekend is met de beelden van demonstraties op het Malieveld en Museumplein waarop te zien is dat zowel door politie als ME excessief geweld wordt gebruikt tegen burgers. Van Haga wil verder van Grapperhaus weten wie eindverantwoordelijk is voor de actie van de politie en de ME.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: