Ondertussen in Zweden: ‘Het voelt soms alsof corona überhaupt niet bestaat’

ondertussen-in-zweden:-‘het-voelt-soms-alsof-corona-uberhaupt-niet-bestaat’

29-03-21 02:11:00,

Homepagina » Buitenland » Ondertussen in Zweden: ‘Het voelt soms alsof corona überhaupt niet bestaat’

Foto: Stockholm (Unsplash)

in Buitenland
29 maart 2021 16:00

In Zweden is het leven normaal. Geen mondkapjes. Geen avondklok. Winkels, restaurants, contactberoepen open. Het aantal besmettingen ligt hier naar verhouding niet veel hoger dan in Nederland en – belangrijker – amper nevenschade en psychisch leed. Dat moet toch te denken geven, schreef jurist Raisa Blommestijn afgelopen week op social media.

“Eigenlijk is alles open en gaat het normale leven zo goed als door,” laat ze weten vanuit Stockholm. “Sterker nog: op sommige momenten voelt het voor mij alsof corona überhaupt niet bestaat.”

“Dat geeft toch te denken, want waarom kan het in Zweden wel?” vraagt ze zich hardop af. “Waarom kan het normale leven in Zweden wel doorgaan terwijl we in Nederland al meer dan een jaar vastzitten aan de meest bizarre maatregelen?”

Oversterfte

Het patroon van coronadoden in Zweden en Nederland is min of meer hetzelfde. Ook is het zo dat de sterftecijfers in bijvoorbeeld de staat Californië, met hele zware coronamaatregelen, nauwelijks verschillen van die in Florida, waar het leven gewoon doorgaat.

Daarnaast is gebleken dat liefst 21 Europese landen een hogere oversterfte hadden dan Zweden, dat niet in lockdown ging. Het land registreerde in 2020 7,7 procent meer sterfgevallen dan normaal. In landen die kozen voor strenge lockdowns, zoals Spanje en België, bedroeg de oversterfte respectievelijk 18,1 en 16,2 procent.

Vanuit Stockholm #Zweden geeft @rblommestijn een inkijkje in het leven zonder #lockdown. Het verloop van het #Corona-virus verschilt niet veel van Nederland, waar veel zwaardere maatregelen gelden.
Zie de hele aflevering van ON! & Vrienden #3:https://t.co/BWsekNQeek pic.twitter.com/lYHbVNKHv6

— Ongehoord Nederland (@OmroepON) March 29, 2021

4.9
17
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal

Volgen

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: