‘Burger moet despotische wetten negeren’ – EnerzijdsAnderzijds

‘burger-moet-despotische-wetten-negeren’-–-enerzijdsanderzijds

31-03-21 10:47:00,

In een indringend video-interview spreekt journalist Freddie Sayer met oud toprechter van de Britse Supreme Court Lord Sumption over de machtsgreep van talrijke overheden. Volgens Sumption zijn er momenten in de geschiedenis dat burgerongehoorzaamheid nog de enige optie is om de afgenomen vrijheden terug te krijgen. Sumption: ‘Een overheid die niet wordt teruggefloten zal steeds vaker haar macht opleggen en vrijheidsbeperkingen inzetten om haar doelen te bereiken.’

Oud opperrechter Verenigd Koninkrijk over massale burgerlijke ongehoorzaamheid.

Soms is het negeren van dit soort despotische wetten het meest geestdriftige wat je kunt doen. Ik denk dat als de regering lang genoeg volhardt in het opsluiten van mensen, afhankelijk van de ernst van de opsluiting, burgerlijke ongehoorzaamheid waarschijnlijk het resultaat zal zijn.’

Hier spreekt geen notoire activist, maar een van de meest gerespecteerde juristen van het Verenigd Koninkrijk en voormalig rechter van de Supreme Court, Lord Sumption.

Lord Sumption kenmerkt zichzelf als ‘liberal met een kleine l’. Maar sinds Covid wordt diezelfde positie door sommigen als radicaal gezien. ‘Dat geeft aan hoever het staat met de psychologie van ons land.
Als ‘liberal’ (dat is niet hetzelfde als het Nederlandse ‘liberaal’) hecht Sumption grote waarde aan vrijheid, maar absoluut is dat niet. Er kunnen omstandigheden zijn waarin je vrijheid kunt beperken, al moet je daar volgens Sumption zeer terughoudend in zijn.

Dit is geen extreme situatie

Je zou zeggen dat hij nu gaat betogen dat de ‘Covidcrisis’ zo’n situatie is waarbij ingrijpen in de burgervrijheden gelegitimeerd is. Nee dus. Covid is voor hem alleszins een extreme situatie. ‘Ik kan een ziekte waarvan minstens 99% weer geneest en overleeft niet ernstig genoeg vinden om mensen in hun huizen op te sluiten‘. Ook Sumption is niet ontgaan dat de gemiddelde leeftijd waarop iemand door of mét Covid overlijd gelijk of zelfs ietsjes hoger ligt dan iemand die aan andere oorzaken overlijdt. En dat is niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, dat geldt voor vrijwel alle landen.

De risico’s van een pandemie is een risico dat bij het leven hoort. Dat is al sinds het ontstaan van de mensheid.

LORD SUMPTION, OUD OPPERRECHTER VERENIGD KONINKRIJK

Sumption kent de argumenten. Nee, voor hem is overtuigend aangetoond dat er geen relatie is tussen de strenge lock downs en het verloop van het virus.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: