HET GAAT NOG NIET SLECHT GENOEG – Karel Nuks – CommonSenseTV

het-gaat-nog-niet-slecht-genoeg-–-karel-nuks-–-commonsensetv

31-03-21 01:05:00, De natuurvorser

Op een goede dag besloot een natuurvorser een tocht te maken door de meest onherbergzame gebieden van de Andes. De westerse beschaving was nog nauwelijks tot deze streken doorgedrongen en hij meende dat er in deze ongerepte gebieden nog natuurlijke fenomenen op ontdekking lagen te wachten.

Hij was een beroemd man. Hij stond wijd en zijd bekend. Niet alleen in vakkringen maar ook was hij bekend en geliefd bij het grote publiek. Zijn documentaires waren vaak bekroond met prestigieuze onderscheidingen en hij was een welgesteld man. Hij was overal geweest en had veel gezien. Toch was hij nog steeds is staat zich te laten verwonderen door de dingen die hij tegenkwam. En hij was er altijd op uit zijn verwondering over de ontdekkingen die hij deed te delen met de wereld. Niet om de roem maar om de pure vreugde van verwondering om de rijkdom van de natuur. Hij ruilde met graagte zijn comfortabele appartement voor een tochtig onderkomen op een verlaten heuvel of een klamme tent aan de rand van een moeras, met als enig doel de wonderen van de natuur te kunnen aanschouwen en deze te delen met het grote publiek.

Hij was in zijn lange carrière de hele wereld overgetrokken. Hij had de koudste arctische streken en de heetste woestijnen bezocht. Hij was nat van het zweet door de regenwouden van Zuid-Amerika getrokken, had geleden onder de miljoenen kleine steekmuggen op de toendra’s van Siberië. Hij had gebivakkeerd op verlaten eilanden in de Pacific, was afgedaald in de diepste troggen van de oceanen en had de hoogste toppen van de Himalaya beklommen. En toch zou hij op deze tocht iets zien wat hij in zijn lange carrière nog nooit had gezien of meegemaakt.

De tocht

Na een lange vliegtocht naar de hoofdstad van een van de Andes-landen, reed hij per jeep de binnenlanden in. En naarmate de tocht vorderde, beklommen zij langzaam maar zeker de voetheuvels van de Andes en op het einde van de derde dag kon hij de hoge toppen in de verte zien. De wegen werden allengs smaller en slechter totdat hij gedwongen was zijn jeep om te ruilen voor een robuust ezeltje. Samen met een plaatselijke gids ging hij verder tot hij na nog eens tien dagen lopen in een dorp in een diepe vallei arriveerde.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: