Van hagelvliegtuigen tot laserkanonnen – Climategate Klimaat

van-hagelvliegtuigen-tot-laserkanonnen-–-climategate-klimaat

31-03-21 10:37:00,

Regenmakende drone. Bron: Chinadaily.

Auteur: Udo Pollmer.
Vertaling: Piet van Veghel.

Onderstaand artikel is met toestemming van overgenomen van eule.ev.nl. De duitstalige versie op Internet toont o.a. de drones die China gebruikt voor de manipulatie van het weer.

Het wordt kouder. Op heel de wereld waren er de laatste maanden kouderecords: in Europa, in Amerika en Azië, in Noord-Afrika viel er sneeuw. De gevolgen: De plantengroei vertraagt, of het nu gaat om tropische regenwoud of om het Thüringse koolzaad. De oogsten dalen en de voedselprijzen stijgen.

Maar niet alleen de zon stuurt het klimaat, ook de mens probeert al het mogelijke. Twee eeuwen geleden schoten mensen al met hagelkanonnen op wolken. Waarnemers viel het destijds op dat er zware regen viel na grote veldslagen, nadat de kruitdampen, gevormd uit zwavel, salpeter en koolstof, opgetrokken waren.

Wolken ontstaan wanneer vochtige warme lucht opstijgt en koudere lagen bereikt. Koude lucht kan minder waterdamp opnemen dan warme lucht. Daarom komt er damp uit je mond bij het uitademen op koude dagen. Om de “mist” te laten condenseren, zijn condensatiekernen nodig – zoals b.v. een bril die beslaat als je ’s winters een warme kamer binnenkomt. Daarom, zonder kernen, is er geen regen.

In de atmosfeer wordt deze taak overgenomen door fijn stof, pollen, zwaveldioxide, maar ook door bacteriën en de “uitlaatgassen” van bomen. Bomen stoten organische chemicaliën uit zoals ɑ-pineen, dat het hoofdbestanddeel is van terpentijnolie. In de lucht oxideert het door ozon, en de reactieproducten fungeren als wolkenkernen. Zelfs de deeltjesregen van verre supernovae, het “sterrenstof” zogezegd, hebben een meetbare invloed op de wolkenvorming en dus op ons klimaat.

Wanneer het kunstmatig moet regenen of sneeuwen, dan worden als condensatiekernen jodiumverbindingen zoals zilverjodide door hagelvliegtuigen versproeid of per raket de hemel in geschoten. In toenemende mate vervangt fijngemalen keukenzout het jodide. Door zijn hygroscopische, d.w.z. wateraantrekkende eigenschappen, worden waterdruppels gevormd die, eenmaal groot genoeg, naar beneden regenen. Naast jodide en zout worden ook bacteriën zoals UV-resistente pseudomonaden of vliegas verspreid.

Om sneeuw te vormen, verdelen vliegtuigen kooldioxide in de vorm van droog ijs boven de wolken. Als het daarboven nog te warm is, moet het water in de wolken eerst worden onderkoeld. Daarvoor sproeien vliegtuigen vloeibaar propaan, vermengd met indiumtrioxide of hydrojoodzuur.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: