Verkenners doen alsof ze boven Tweede Kamer staan: ‘Dat krijg je als je de Bilderbergconferentie bezoekt’

verkenners-doen-alsof-ze-boven-tweede-kamer-staan:-‘dat-krijg-je-als-je-de-bilderbergconferentie-bezoekt’

01-04-21 11:45:00,

Homepagina » Binnenland » Verkenners doen alsof ze boven Tweede Kamer staan: ‘Dat krijg je als je de Bilderbergconferentie bezoekt’

Foto: Kajsa Ollongren (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Binnenland
31 maart 2021 22:15

Het Kamerdebat met oud-verkenners Ollongren en Jorritsma dat vandaag zou plaatsvinden, wordt morgen gehouden. De Kamer wil dan alle verslagen hebben van de gesprekken die de verkenners hebben gehouden met de fractieleiders.

Er werden vandaag wel enkele notities van de oud-verkenners openbaar, maar nog niet de gespreksverslagen. De Kamer wil vooral weten waar de opmerking ‘Positie Omtzigt: functie elders’ vandaan komt in het document van Ollongren dat afgelopen week werd gefotografeerd.

FVD-leider Thierry Baudet zei in de Kamer dat de notulist van de gesprekken een ambtenaar van Algemene Zaken was. “En dat geeft precies aan wat hier onderliggend fout gaat. De verkenners hebben zich eigenlijk opgesteld als een soort verlengstuk van de huidige regering. Als een soort verlengstuk van Rutte, terwijl de verkenner [namens de Kamer zou moeten werken],” zei hij.

Als iets niet snel boven tafel komt in Den Haag, dan komt dat doordat het verborgen moet blijven

Sterker nog: die ambtenaar is de plaatsvervanger van Ollongren op Algemene Zaken. Baudet zei tegen voorzitter Arib dat ze deze notulist gewoon kan opbellen en zeggen dat ze alle stukken wil hebben.

“We hoeven niet zo slaafs af te wachten. Wij zijn de werkgever van die verkenners. Dat is niet het kabinet, dit is een actie van de Kamer. Dat is precies de staatsrechtelijke positie van de Kamer die continu ondergesneeuwd raakt. Dat is de Rutte-doctrine. Daar ging onder andere de toeslagenaffaire over. Nu moet de Kamer tanden laten zien,” aldus Baudet. Ook PVV-voorman Geert Wilders zei dat hij ‘geen Rutte-trucjes wil’. “Alles moet openbaar worden gemaakt.”

.@thierrybaudet vraagt om volledige openheid in het #verkennersdebat. Geen #Rutte-trucjes dus. Maar de Kamer moet ook lessen trekken. De formatie lijkt te worden gecontroleerd door Rutte en niet door de Kamer. Dat is niet de bedoeling!#FVD #verkennersdebat #Ruttedoctrine pic.twitter.com/xgj54RkYZe

— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) March 31,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: