Kijk en leer: Wybren van Haga geeft GroenLinks een lesje corona

kijk-en-leer:-wybren-van-haga-geeft-groenlinks-een-lesje-corona

03-04-21 12:34:00,

Wybren van Haga (FVD) hield afgelopen week in de Tweede Kamer een fel pleidooi voor vrijheid, tot frustratie van partijen die het Nederlandse volk liever onder huisarrest plaatsen. Vera Bergkamp (D66) zei dat landen als Brazilië of Chili het virus enorm hebben onderschat. “Alles is er vrijgelaten en je ziet er nu echt vreselijke situaties. Alles open [gooien] en geen verantwoordelijkheid nemen vanuit de overheid wil je niet. Je wilt geen Chili zijn, je wilt geen Brazilië zijn.”

Als Bergkamp zich had verdiept in de gegevens, dan had ze kunnen ontdekken dat de coronacijfers in Chili omhoog zijn geschoten nadat het land begon op grote schaal te vaccineren.

Van Haga zei dat je hier nog een paar andere landen tegenover kunt zetten. “Florida heeft überhaupt niks gedaan, daar is er op een heel andere manier mee omgegaan. In Zweden hebben ze wel wat afstand gehouden, maar hebben ze de verantwoordelijkheid bij het individu gelaten. Die hebben geen economische schade. Die hebben geen horeca die geïmplodeerd is. Die hebben geen winkeliers van niet-essentiële spullen die kopje-onder gaan. Ik vraag me dan af – misschien moet ik de vraag terugleggen – of wij ook zouden moeten kijken naar niet alleen Brazilië, maar ook Zweden of Florida bijvoorbeeld.”

‘Keiharde stijging van het virus’

Bergkamp bracht daar tegenin dat Van Haga het altijd vol verve heeft over wetenschappelijke bewijzen, maar dat er ‘totaal geen wetenschappelijke onderbouwing in zijn verhaal zit’. “Ik vind het ook een gevaarlijk verhaal, kijkend naar de beelden uit bijvoorbeeld Chili of Brazilië, waar ik het net over had. Daar zie je dat de ziekenhuizen overlopen.”

Chili vaccineert sinds begin februari met het Chinese vaccin Sinovac. Er is alleen één probleem: hoe meer men prikt, hoe sneller het aantal nieuwe besmettingen stijgt. Ook in andere landen met een hoge vaccinatiegraad stegen de coronacijfers terwijl het vaccin werd uitgerold.

Vervolgens meldde Suzanne Kröger (GroenLinks) zich bij de interruptiemicrofoon. Ze wilde Van Haga ‘er graag op wijzen dat in Florida gisteren 5000 nieuwe gevallen waren, dat er 43 doden zijn en er een keiharde stijging van het virus is’. Ze vroeg hem of hij echt van mening is dat het daar allemaal geweldig gaat.

Lesje corona

Kröger kreeg vervolgens een lesje corona. “Dit is altijd wel grappig, met al die absolute getallen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: