‘Oekraïense artillerie opent vuur op Luhansk; eerste burgers omgekomen’ – Xandernieuws

‘oekraiense-artillerie-opent-vuur-op-luhansk;-eerste-burgers-omgekomen’-–-xandernieuws

03-04-21 07:30:00,

—————————————————————————————————————————————–

Defender 2021: Duizenden Amerikaanse en NAVO troepen in Europa simuleren oorlog tegen Rusland – Agressieve taal van Kiev kan als openlijke oorlogsverklaring worden opgevat

—————————————————————————————————————————————–

Gisterenavond laat heeft het Oekraïense leger het vuur geopend op Luhansk. Bij zware artillerie beschietingen zijn een onbekend aantal burgers omgekomen. Ook zijn MLRS raketwerpers en in Turkije gemaakte drones gebruikt. Pro-Russische milities in Luhansk hebben het vuur beantwoord. Bij Donetsk staat het Oekraïense leger eveneens klaar voor een offensief. In de buurt van Horlivka zijn eveneens zware gevechten gemeld (6). Rusland heeft de NAVO gewaarschuwd om Oekraïne niet militair te hulp te schieten, omdat dan ‘een beangstigende escalatie’ dreigt (7)(8). De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense collega Zelensky echter beloofd hem bij te zullen staan tegen ‘de Russische agressie’, en het land ‘nooit in de steek te laten’.

De stafchef van het Oekraïense leger kondigde enkele dagen geleden aan dat de pro-Russische separatisten in de Donbass met een kolossale aanval zullen worden vernietigd. Daarop zou de doorgaans zo bedachtzame Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov hebben gereageerd dat iedere poging om opnieuw een oorlog te beginnen op de verwoesting van Oekraïne kan uitlopen. Deze scherpe reactie kan vooralsnog niet bevestigd worden, maar is aannemelijk.

Agressieve taal van Kiev kan als openlijke oorlogsverklaring worden opgevat

Oekraïne uitte de afgelopen week, zoals al jaren vaak het geval is, weer de nodige beschuldigingen over ‘provocaties’ aan het adres van de separatisten en Moskou. Het Kremlin reageerde dat de verplaatsing van troepen en materieel richting de grenzen enkel bedoeld is ter bescherming van de eigen veiligheid, en voor niemand een bedreiging vormt. Dat werd natuurlijk benadrukt met de oorlogsretoriek van het Westerse marionettenregime in Kiev in het achterhoofd, dat het conflict in de Donbass eerdere deze week uitriep tot ‘een internationale oorlog’ met ‘Oekraïne en Rusland als deelnemers’.

Dat zou in het Kremlin als een openlijke oorlogsverklaring kunnen worden opgevat. Oekraïne zal dat alleen hebben aangedurfd als het zich verzekerd weet van de militaire steun van de VS en de NAVO. Het Amerikaanse Europese Commando (EUCOM) heeft het dreigingsniveau in Europa al opgeschaald tot ‘een potentieel op handen zijnde crisis’ (10). Mocht Oekraïne dus inderdaad een oorlog beginnen, en mochten de VS en/of de NAVO besluiten om militaire bijstand te verlenen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: