Onopgemerkte fundamenten van onze samenleving

onopgemerkte-fundamenten-van-onze-samenleving

04-04-21 07:24:00,

Onopgemerkte fundamenten van onze samenleving

03.04.2021

www.kla.tv/18461

Onopgemerkte fundamenten van onze samenleving

1. Verstand EN hart

“Als we iets willen kaderen met enkel ons verstand, terwijl het hart weet dat het een leugen is, creëren we een grote verwarring.” (auteur onbekend)

De jarenlange ervaring van een therapeute toont aan dat gevoel en emotie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zij vormen een drijvende kracht, die in ons hart geworteld zit – wij hebben dit heel eenvoudig al vanaf het begin, nog voordat wij het eerste woord gesproken hebben. Door het gebruik van woorden en taal ontwikkelen we stilaan ons verstand, waarna het dilemma begint: we worden heen en weer geslingerd tussen emotie/gevoel enerzijds en verstand/logica anderzijds. De opvoeding zorgt er dan voor dat bijvoorbeeld de hoofdmens problemen heeft met de hartmens en omgekeerd.

Vandaag de dag is het gebruikelijk om “professioneel” (d.w.z. “vanuit het hoofd”) met medemensen om te gaan. Daarom leert men in dure cursussen hoe de eigen innerlijke bewegingen, die zich willen uiten, tegen te houden en de gelaatsuitdrukking daarbij te beheersen. Het resultaat: innerlijk ontwikkelt zich een emotionele vulkaan, terwijl uiterlijk gestreefd wordt naar een ‘cool’ imago.

Conclusie van de therapeute: Als door een dergelijke gespeelde houding de innerlijke verdeeldheid gedurende langere tijd blijft toenemen, dan wordt bijvoorbeeld de schildklier in zijn functie bedreigd. [PopUp: https://www.kla.tv/9077 (D) – “Trailer voor de speelfilm “In het begin was het hart”] Maar het brengt ook onze samenleving in gevaar! Want hart, gekoppeld aan gezond mensenverstand – dat is wat de wereld nodig heeft.

2 Sociale binding in de kleuterleeftijd.

Hoe ziet dit er bv. uit in de ontwikkeling van kinderen?

Prof. Karin Grossmann, van de Universiteit van Regensburg, beschrijft in haar lezing de waarnemingen en psychologische samenhangen over het belang van sociale binding in de vroege kleutertijd. Alleen in een veilig sociaal kader, door de hechte band met een betrokken persoon in het gezin, kan een kleuter het best leren zich bewust te worden van zijn gevoelens en emoties en daarmee leren om te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de eerste drie levensjaren geen liefdevolle geborgenheid, begrip, vertrouwenwekkende aandacht en troostende omgang met frustraties hebben ervaren, later moeilijk kunnen omgaan met gevoelens die zij als overweldigend ervaren. Zij lijden aan angst, woede, prestatiedruk, stress, agressie, hunkering naar liefde en zij vinden geen uitweg.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: