Een geslaagde 1 april grap? | Wakker Mens

een-geslaagde-1-april-grap?-|-wakker-mens

06-04-21 07:11:00, Rusland is van plan militaire bases in EU en VS op te richten – Een ander perspectief

blankDe Russische Federatie vraagt Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen om zich aan te sluiten bij de Asian Peace Connection en plant militaire bases langs de grenzen van de EU en de VS

Dit mag dan een vergezochte 1 april grap lijken, maar als je dieper erover nadenkt, en de Russisch-Amerikaanse verhoudingen uit een ander perspectief bekijkt, zou men tot de conclusie kunnen komen dat de VS een buitengewoon agressief gedrag vertonen.

Spiegeling is in de psychologie een techniek om begrip voor de medemens te kweken. Je vraagt aan persoon A, hoe zij zich zou voelen als persoon B hetzelfde deed als zij. De techniek dient ter verduidelijking hoe absurd of kwetsend een bepaalde handeling voor een medemens is. Dezelfde techniek kan ook op relaties tussen landen worden toegepast.

Ook Poetin heeft het in zijn officiële reactie op Bidens killer-uitspraak over spiegeling gehad,(1)Voor de inofficiële reactie zie onze bijdrage: Poetin daagt Biden uit maar dan wel in de betekenis van projectie.

“Wat de opmerking van mijn Amerikaanse collega betreft: “wij kennen elkaar inderdaad persoonlijk, zoals hij zei. En wat zou ik hem antwoorden? Ik zou tegen hem zeggen ‘blijf gezond!’. Ik wens hem een goede gezondheid. En dit zeg ik zonder enige ironie, ik meen het echt. Dat is één.
Ten tweede, als we meer in het algemeen over deze kwestie praten, wil ik het volgende zeggen. De geschiedenis van elke natie, elke staat kent tal van zeer moeilijke, dramatische en bloedige gebeurtenissen. Maar wanneer wij andere mensen of zelfs andere staten en andere naties beoordelen, kijken wij altijd in de spiegel, alsof wij naar onszelf kijken, omdat wij onze eigen denkbeelden aan een ander overdragen, ons eigen zijn en ons wezen.
Ik weet nog dat we als kinderen, als we buiten ruzie maakten, zeiden: Wat je zegt, dat ben jezelf’. En dit is niet toevallig, het is niet zomaar een kinderlijke manier van praten, een grapje. Er zit een zeer diepe psychologische betekenis in. Wij zien altijd onze eigen eigenschappen in de ander en denken dat hij net zo is als wij, en op grond daarvan beoordelen wij zijn daden en geven wij een algemeen oordeel over hem af.”

blankDit plaatje laat heel goed zien hoe je feiten kunt omdraaien

Ons oordeel over een ander berust eigenlijk altijd op onze eigen reacties en ervaringen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: