Leest u mee, Halsema? Israëlisch Hooggerechtshof: afstand handhaven tijdens protesten is illegaal

leest-u-mee,-halsema?-israelisch-hooggerechtshof:-afstand-handhaven-tijdens-protesten-is-illegaal

06-04-21 07:10:00,

Homepagina » Buitenland » Leest u mee, Halsema? Israëlisch Hooggerechtshof: afstand handhaven tijdens protesten is illegaal

Foto: Worldwide Demonstration – March 20 2021 Amsterdam (Karen Eliot CC BY-SA 2.0)

in Buitenland 5 april 2021 22:20

Het handhaven van afstandsregels bij protesten tijdens de coronapandemie is illegaal, zo heeft het Israëlische Hooggerechtshof zondag geoordeeld. Alle boetes die zijn uitgedeeld aan demonstranten omdat ze te weinig afstand van elkaar hielden, worden verscheurd, schrijft The Jerusalem Post.

In Israël is een noodwet aangenomen die het mogelijk maakt om het recht op demonstratie te beperken. Verschillende burgerorganisaties deden hierover hun beklag bij de rechter. “Het Hooggerechtshof heeft de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van meningsuiting van de Israëlische burgers, die de ziel van de democratie vormen, opnieuw verdedigd,” zei directeur Eliad Shraga van de Movement for Quality Government, één van de organisaties.

“Deze rechten moeten worden beschermd, vooral gedurende crises waarin de democratie wordt aangevallen door entiteiten met dubbele petten,” voegde hij toe.

Grote overwinning

Tamar Zandberg, fractievoorzitter van de Meretz-partij, noemde het vonnis een ‘grote overwinning voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratie’. “Geen enkele democratie mag de wet gebruiken om de stem van het volk te smoren,” zei ze.

Elke keer als er een protest werd georganiseerd tegen het beleid van premier Netanyahu, legde de overheid beperkingen op en werd er een noodtoestand afgekondigd. In Nederland gebeurde de afgelopen maanden vaak iets soortgelijks. Zo werd het Museumplein bijna iedere zondag door de gemeente aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Excuus

Journalist Arnold Karskens verklaarde daarnaast dat livestreams tijdens de demonstraties op het Museumplein werden gejammed. Ook werd hij afgevoerd in de politiebus terwijl hij beschikte over een politieperskaart. Men wil niet dat het Nederlandse volk ziet dat er zoveel mensen zijn die demonstreren tegen het coronabeleid, aldus Karskens.

Gewetensbezwaarde politieagenten hebben bovendien bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie verklaard dat de anderhalvemeterregel door de politie als excuus wordt gebruikt om te kunnen ingrijpen, omdat het voor de betogers vrijwel onmogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

4.9 66 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je deze info belangrijk?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: