Regering in Israël deelt persoonlijke informatie van niet-gevaccineerde mensen | Stichting Vaccin Vrij

regering-in-israel-deelt-persoonlijke-informatie-van-niet-gevaccineerde-mensen-|-stichting-vaccin-vrij

06-04-21 07:24:00,

Een nieuwe wet in Israël staat de regering toe een lijst te delen met de namen van degenen die het COVID-19-vaccin niet hebben gekregen met persoonlijke gegevens. De lijst, die de namen, telefoonnummers, nummers van identiteitskaarten en adressen van de niet-gevaccineerden zal bevatten, kan worden gedeeld met plaatselijke overheidsambtenaren – waaronder de directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Welzijn, met het doel de burgers aan te sporen om het vaccin te nemen.1,2 Als een burger niet komt opdagen voor zijn tweede dosis van het COVID-19-vaccin, zou de datum van zijn eerste dosis ook worden gedeeld.3

De lijst zal naar verluidt alleen worden verstrekt aan plaatselijke overheidsambtenaren die daarom verzoeken en het ministerie van Volksgezondheid adviseren over het gebruik van de informatie.4 Wetgevers beweren dat de wet alleen “betrouwbare bronnen” toestaat contact op te nemen met niet-gevaccineerde personen om hen aan te sporen het vaccin te nemen, en niet voor andere doeleinden.5,6 De lijst van niet-gevaccineerden moet samen met hun persoonlijke informatie binnen 60 dagen na het gebruik ervan worden verwijderd. Wanneer de autoriteiten contact opnemen met iemand op de lijst, heeft deze persoon het recht te eisen dat er niet opnieuw contact met hem wordt opgenomen en dat zijn informatie wordt gewist.7

“Overhandiging van dergelijke gegevens is een riskante zaak”

 

De nieuwe wet werd aangenomen met een meerderheid van 30-13 na drie stemrondes waarbij gebruik werd gemaakt van een speciaal proces waardoor de stemming veel sneller kon verlopen dan bij reguliere wetgeving.8 Haim Katz van Netanyahu’s Likud-partij verdedigde de wet door te verklaren: “Er is mij gevraagd hoe het zit met de privacy van mensen. Maar privacy is toch niet belangrijker dan het leven zelf?”9

De wet stuitte op uitgesproken tegenstand. Merav Michaeli, de leider van de Arbeiderspartij, zei dat de premier “de burgers het recht op privacy van hun medische gegevens geweld aandoet.”10 Tamar Zandberg, lid van de Knesset van de Meretz-partij, was kritisch over de wetgeving en waarschuwde dat deze de privacy van de Israëlische burgers zou schenden en dat “het overhandigen van dergelijke gegevens een riskante zaak is” omdat deze data “in de verkeerde handen zou terecht zou kunnen komen.”11
 

Artsen voor volksgezondheid lobbyden tegen de wetgeving

 
De Israëlische Vereniging van Artsen in de Volksgezondheid lobbyde tegen de wetgeving en stelde dat deze het vertrouwen van het publiek in lokale overheden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: