Visdorp gefileerd – Interessante Tijden

visdorp-gefileerd-–-interessante-tijden

06-04-21 07:53:00,

De literatuur voor vandaag. Aanrader!

Vlaams journalist Matthias Declerq beschrijft in zijn ‘De ontdekking van Urk’ (Uitgeverij Podium 2020) als buitenstaander een trend, die de  door Robert Jensen juist nog geroemde saamhorigheid op visserseiland Urk kan splijten.

Het schisma tussen traditionele vloot en vishandel. Dat brengt groeiend kapitaal in steeds minder handen met minder sociaal-culturele binding.

Dankzij het grote geld, totalitaire bureaucratie (milieuclubregels) en buitenlandse overnames kan je over 1 generatie dan ‘Hoe God verdween van Urk’ schrijven: iets dat de christenvervolgers van de media en hun overheid (D66) zo van harte toejuichen.

UK, de United Kingdom of Urk

De papieren zegen die vloek kan worden
De handel laat onder druk van ‘het grote geld’ alsnog de globalisering binnen en dus de 2030 Agenda (SDG 14, bestel Epoque 11 over die ‘groene’ agenda) van de Verenigde Naties/World Economic Forum (Sigrid Kaag dus):  Big Fish zonder binding met Urk kan dan de kleintjes opvreten en daarmee ook sociale structuren ondermijnen. Lees daarover ook mijn artikel uit oktober 2018 ‘Garnalenkoning P&P maakt vissers kartelslaaf

Op Urk is de handel in uit Noorwegen geïmporteerde zalm in handelsvolume al een factor drie van de platvishandel. Die vishandel in (internationale) vis verdubbelde in 20 jaar de omzet tot een slordige anderhalf miljard euro.

Het geld blijft rinkelen, maar concentreert zich uiteindelijk in steeds minder handen. En dan ook nog handen, die niets met de sociale structuur op hebben, die het Gallisch Dorpje nog weerstand doet geven tegen de totalitaire overheid, in handen van (medische) multinationals.

De duivel presenteert zichzelf altijd als een zegen, die uiteindelijk een vloek kan blijken. Naast welstand kan dat ook een tweespalt geven die oude structuren ondermijnt, en onderlinge concurrentiestrijd doet oplaaien die tot in de kerkgenootschappen doorscheurt.

Urk ontmoet Amsterdam, twee uitersten van het Nederlandse spectrum

Declerq schrijft op bladzijde 282:

Urk verkoopt de Noordzeevis stilaan aan de hele wereld, en hoe groter die wereld wordt, hoe meer ze zich losmaken van de Urker vloot, die de vis via de afslag aanlevert.

Die willen minder afhankelijk worden van wisselvalligheid in aanvoer, inherent aan een natuurproduct uit een stormachtige zee.

Om enige zekerheid in te boeken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: