Breekt Covid de Duitse federale staat? – EnerzijdsAnderzijds

breekt-covid-de-duitse-federale-staat?-–-enerzijdsanderzijds

07-04-21 08:47:00, Ministerie van Financiën in Berlijn. (foto ezaz.nl)

Het rommelt bij de oosterburen. De ‘Covid-pandemie’ heeft niet alleen de geesten verdeeld over de juiste aanpak van het virus. Het virus dreigt nu zelfs de constitutionele grondvesten van de federale staat aan te tasten. Wie gaat over de aanpak is nu de kwestie: de bondskanselier of de minister-presidenten van de deelstaten? Een strijd die gaat over macht, over de vormgeving van de Duitse federale staat en de erfenis van een ontspoorde geschiedenis.

Een nieuw begin na 1945

De Tweede Wereldoorlog heeft onuitwisbare sporen nagelaten. Niet eerder is het Europese continent getuige geweest van zo’n ongeremde geweldsorgie als tijdens 1940-1945. Alles wat de fantasie niet kon bevatten gebeurde toch. Deze oorlog en collectieve ontsporing geeft tot op de dag van vandaag aanleiding tot herhaalde herinterpretatie van haar aanleidingen en oorzaken.
Duidelijk is in elk geval dat het machtige Duitsland nooit meer in de positie mocht komen zo’n militaire macht te ontwikkelen. Het land moest voortaan decentraal, federalistisch, worden bestuurd. In gewoon Nederlands: alles wat macht kon ontwikkelen moest worden opgesplitst in kleinere eenheden.

Het bezette Duitsland was na de Tweede Wereldoorlog in vier sectoren opgedeeld: de Engelse, Amerikaanse, Franse en Russische. In 1949 moest het nieuwe Duitsland een wettig bestuursmodel krijgen in de vorm van een Grondwet. Waar in de Russische (Sovjet) bezettingszone gekozen werd voor het opheffen van de toen bestaande bestuurlijke opdeling, werd in het door de andere machten bezette deel besloten tot een gedecentraliseerd bestuursmodel.

Eenheidsstaat sinds 1871

De oorsprong van Duitsland is er van een samenhangend rijk dat al sinds de Middeleeuwen (het jaar 962) heeft bestaan. Onder druk van Napoleon moesten delen van Duitsland zich in 1806 afscheiden en zich samenvoegen tot de Rheinbund. Hiermee ontstond een splitsing met de andere delen van het keizerrijk.
Napoleon had geen hoge pet op van de Duitsers: ‘Er is geen volk zo goedmoedig, maar ook geen volk zo goedgelovig als het Duitse volk. Ik heb nooit tweedracht onder hen hoeven zaaien. Ik hoefde alleen maar mijn netten uit te spannen en ze zouden binnenlopen als schuw wild.‘ [bron]De scheiding van het land door Napoleon bracht een tegenbeweging op gang die streefde naar een nieuwe eenheidsstaat. Na een mislukte poging in 1848 lukte het in 1871 toch om tot een Duitse eenheidsstaat te komen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: