De vernieuwde Westerbork telescoop en kosmische straling.

de-vernieuwde-westerbork-telescoop-en-kosmische-straling.

07-04-21 09:00:00,

De Westerbork Synthese Radio Telescoop (kortweg WSRT ook bekend als Radiosterrenwacht Westerbork c.q. Zwiggelte) is een uit veertien losse parabolische antennes bestaande radiotelescoop in de bossen nabij Hooghalen en Westerbork in Drenthe. De WSRT is in 1970 in gebruik genomen.

De opvolger; Apertif
Op 13 september 2016 wordt Apertif in gebruik genomen. Het Apertif-project betreft de vervanging van de huidige radio-ontvangers die in het brandpunt van elk van de schotels zijn gemonteerd. De nieuwe Apertif-ontvanger bestaat uit een reeks van meer dan 100 eenvoudige antennereceptoren die heel erg zullen werken als een radiocamera. Dit revolutionaire nieuwe cameraconcept vergroot het bestaande gezichtsveld van de Westerbork-telescoop met meer dan een factor dertig! Door een dergelijke uitbreiding kunnen astronomen sterrenstelsels, pulsars en magnetische velden in het universum op een nieuwe en ongekende manier bestuderen. De benodigde technologische ontwikkeling voor dit geavanceerde antennesysteem is gefinancierd via subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Europese Commissie (EC).

                                                     De vernieuwde Apertif ontvanger met 121 dipolen.

Apertif
Apertif bestaat uit PhasedArrayFeed (PAF) antennes, bestaan uit 121 dipolen waarmee elektronisch 37 bundels gemaakt kunnen worden, voor een supersnelle hemel observatie. De WSRT wordt beheerd door de ASTRON, in Dwingeloo en is beschikbaar voor wetenschappers uit elk land. Het maakt ook deel uit van het Europese VLBI-netwerk (EVN) van radiotelescopen. Naast Apertif is een opstelling van 40 supersnelle servers aangesloten: ARTS. Dit instrument neemt continu, in vele banden, de hemelsignalen op. Twaalf van de veertien schotels hebben dit nieuwe instrument dat bestaat uit 121 Vivaldi-antennes*, gerangschikt in een rooster van elf bij elf. Deze instrumenten zijn geplaatst op de plek waar eerst een enkel ontvangstelement zat, in het brandpunt van de schotel.

 *De Vivaldi-antenne, ook wel de Vivaldi-notch-antenne genoemd, en ook bekend als de tapered slot-antenne (TSA), is eenvoudig te fabriceren op een printplaat en kan een ultrabrede bandbreedte bieden.

Vernieuwde Westerbork legt eerste kosmische radioflitsen vast
9 maart 2020 heeft de vernieuwde telescoop kosmische radioflitsen vastgelegd. De radioflitsen zijn ontdekt door Leon Oostrum, promovendus bij het Nederlands instituut voor radioastronomie (ASTRON) en aan de Universiteit van Amsterdam. “Deze eerste resultaten laten al meteen zien dat de snelle radioflitsen nog vele mysteries bevatten”, zegt Oostrum, want we weten nog niet precies wat dat zijn,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: