Bedankt, Rutte en De Jonge: ‘Vaccinatieplicht verstopt in wetsvoorstel over testbewijzen’

bedankt,-rutte-en-de-jonge:-‘vaccinatieplicht-verstopt-in-wetsvoorstel-over-testbewijzen’

08-04-21 06:54:00,

Homepagina » Binnenland » Bedankt, Rutte en De Jonge: ‘Vaccinatieplicht verstopt in wetsvoorstel over testbewijzen’

in Binnenland 8 april 2021 13:30

In april zijn er in heel Nederland evenementen en activiteiten waarbij bezoekers een testbewijs moeten meebrengen. Ze laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Onder andere casino’s, speelhallen, dierentuinen, attractieparken, musea en theaters doen mee.

Als de zogeheten pilots lukken, dan zijn er vanaf 1 mei meer evenementen met testbewijzen. De overheid werkt ondertussen aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19’. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 mei ingaat. Met de proeven wil men uitzoeken of deze wet uitvoerbaar is.

Indirecte vaccinatieplicht

Het wetsvoorstel lijkt in eerste instantie alleen over testbewijzen te gaan. Dat is zeer zeker niet het geval. Universitair docent Manon Julicher van de Universiteit Utrecht waarschuwt dat in het wetsvoorstel een indirecte vaccinatieplicht verborgen ligt.

“Het voorstel bevat ook een grondslag om bewijs van een negatieve test gelijk te stellen aan een vaccinatiebewijs,” zegt Julicher in dagblad Trouw. “Dit levert volgens de regering geen indirecte vaccinatieplicht op, want iemand die zich niet wil laten vaccineren kan ervoor kiezen om zich te laten testen.”

Niet uitgesloten

Er is inderdaad een keuze, maar dat sluit een indirecte vaccinatieplicht niet uit, benadrukt Julicher. Volgens haar wordt niet alleen de mogelijkheid tot het invoeren van vaccinatiebewijzen in het wetsvoorstel gemoffeld, maar wordt ook gedaan alsof er nooit sprake kan zijn van indirecte dwang. “Dat is niet zo en moet worden benoemd.”

Neuroloog Jan Bonte twittert: “Nee maar. Na de vacci-nazi’s komen nu de mensen aan het woord die wel ethische principes blijken te hebben.” Arts Jannes Koetsier voegt toe: “Vaccinatieplicht door de regering vereist schadevergoeding bij vaccinatieschade.”

Naast de pilots met testen voor toegang organiseert de overheid ook zogenoemde fieldlabs bij onder andere de 3FM Awards en de Efteling. Dat zijn gecontroleerde experimenten om te onderzoeken hoe een evenement ‘veilig en verantwoord’ meer publiek kan ontvangen.

4.5 45 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: