Wetenschappelijke studie: Potentiële oogschade bij frequent gebruik van mondkapjes – Xandernieuws

wetenschappelijke-studie:-potentiele-oogschade-bij-frequent-gebruik-van-mondkapjes-–-xandernieuws

09-04-21 07:58:00,

Mondkapjes maken meer kapot dan u lief is.

—————————————————————————————————————————————–

‘Doe zoveel mogelijk taken zonder mondkapje op, en vermijd lichamelijke inspanning als u er wel een draagt’

—————————————————————————————————————————————-

04.20 – Dat mondkapjes zinloos zijn en aanzienlijke gezondheidsschade kunnen aanrichten, is inmiddels uitvoerig aangetoond. Nog niet bekend was dat het frequent dragen van mondkapjes oogschade kan veroorzaken. Dat heeft althans een team Chinese wetenschappers vastgesteld. Hun studie werd in maart 2021 gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Translational Vision Science & Technology.

In een ander vakblad, The Review of Optometry, werd een samenvatting van deze studie gegeven. Chinese wetenschappers onderzochten de gevolgen van het dragen van mondkapjes tijdens lichamelijk inspannende activiteiten. 23 gezonde jonge volwassenen kregen tijdens een hardloop test verschillende soorten mondkapjes op. De snelheid werd geleidelijk opgevoerd totdat ze een hartslag van 190 bpm hadden gekregen.

De deelnemers werden verdeeld over drie groepen: zonder mondkapje, met medisch mondkapje (de bekende blauwe) en met een N95 mondkapje. Voor en na de test werd een scan gemaakt van de optische zenuwen en de vaatjes in het netvlies van het oog.

Potentiële schade aan netvlies, mindere prestaties, ademnood, lage zuurstof verzadiging

Al voor de test bleken de N95 dragers al een aanzienlijk verminderde bloedvat dichtheid te hebben dan degenen die geen mondkapje droegen. Na afloop bleken beide groepen mondkapjesdragers minder lang te hebben kunnen hardlopen en was de zuurstof verzadiging in hun bloed fors verlaagd, net als de vaatdichtheid in hun netvlies.

De wetenschappers constateerden dat vooral het N95 mondkapje dit effect zelfs in een rustige toestand veroorzaakt, wat potentiële schade aan het netvlies en andere klinische gevolgen kan hebben voor medewerkers in de gezondheidszorg en andere beroepen die dagelijks langdurig mondkapjes moeten dragen.

Alle vrijwilligers met mondkapjes bereikten veel sneller de maximale hartslag van 190 bpm, en hadden na afloop een aanmerkelijk lagere zuurstof verzadiging in hun bloed dan de niet-dragers. Uit een eerder verrichte looptest was al gebleken dat het dragen van de medische (blauwe) mondkapjes al binnen 6 minuten (!) leidt tot dyspneu (ademnood, kortademigheid).

Advies: zo min mogelijk mondkapjes op

De conclusie is dat mondkapjes de terugkeer naar een normale hartslag na inspanning vertragen, de prestaties tijdens oefeningen en sporten verminderen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: