Iets goed doen, of het goede doen | Wakker Mens

iets-goed-doen,-of-het-goede-doen-|-wakker-mens

10-04-21 07:35:00,

Uit het infobulletin van dr. Slot
Integraal medisch centrum Paracelsus

Nieuw leven na de winter

Het oerbeeld van Pasen is in de Christelijke religie het beeld van opstanding uit de dood. Deze Paastijd, eigenlijk dus het begin van het voorjaar, kan je ook zien als het beeld van het weer wakker worden van het leven in de natuur na een lange winterslaap. De planten en bomen die afgestorven lijken komen weer tot leven. Je kunt het ook zien als een periode van herstel nadat iets kapot is gegaan, zoals de vitaliteit terugwinnen na een periode van ziekte.

Eigenlijk is dat exact waar we nu staan of hopelijk binnen een aantal maanden komen te staan. Wat gaan we herstellen als we als mensen weer ontwaken uit de pijnlijke winterslaap van de coronaperiode? Gaan we terug naar business as usual in hoe we werken, besturen en prioriteiten bepalen of kiezen we voor een nieuw doel met een nieuw leiderschap.

De generaal

blankIn dit infobulletin wil ik het graag hebben over het verschil tussen een leider (m/v) en een manager (m/v) aan de hand van twee oerbeelden of archetypen namelijk de koning of de generaal. We leven nu sterk in het tijdperk van de generaal.

Het oerbeeld van de generaal staat voor de manager. Gericht zijn op het oplossen van problemen, het vervullen van een moeilijke taak of het opzetten van de structuur en de werkwijze van een bedrijf. Met andere woorden het goed managen van een proces. Hierbij wordt vooral gebruikt gemaakt van logica en denken.

Je zou deze generaal, man of vrouw, kunnen zien als een supermanager. Iemand, die complexe taken uitvoert, zoals het land verdedigen door het opzetten van een defensiesysteem. De generaal kan ook geweld en macht inzetten om een doel te bereiken, zoals het veroveren van een land waardoor er slachtoffers zullen vallen.

De generaal voert een taak goed uit. Echter, iets goed doen is nog niet hetzelfde als het goede doen, datgene wat aangewezen is in een bepaalde situatie. De generaal kan wel een land veroveren maar dat betekent nog niet dat dat de beste oplossing voor een conflict is.

Een ander voorbeelden van een “generaal” is een minister van financiën die de taak heeft de economie te reorganiseren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: