Leven op eigen voorwaarden – EnerzijdsAnderzijds

leven-op-eigen-voorwaarden-–-enerzijdsanderzijds

10-04-21 07:37:00, Het landschap gezien vanaf het erf. Foto: ezaz.nl.

Midden in de Randstad ligt Berkenwoude. In een wijds ‘Hollands’ landschap slingert de weg kilometers langs sloten, voert over talloze bruggetjes, langs fraaie huizen en boerderijen. De snelweg is zelfs in dit deel van Nederland ver weg.
Hier wonen en leven drie generaties Van Buuren. Samen, op één terrein. Zelfstandig, maar saamhorig. Autonoom, maar solidair. Zij willen zelf de voorwaarden van samen-leven bepalen en slagen daar in dit drukke Nederland heel goed in.
Een verslag van een inspirerend bezoek en een podcast met een openhartig gesprek met Mark van Buuren.

De boot op zolder

Het is zoeken naar een balans tussen leven in zelfstandigheid en leven in een warme, steunende omgeving. Deze tijd waarin zovelen in een persoonlijke crisis terecht zijn gekomen, wordt die balans opnieuw gezocht. In tijden van voorspoed en overvloed is het solistisch en zelfstandig leven eenvoudig. De winkel is om de hoek, de vrienden in het café verderop in de straat, elke aanleiding wordt benut om elkaar te ontmoeten: museumbezoek, samen een filmpje pikken of een koffietje doen. Als zelfstandige toch samenwerken deed je in co-working plekken of lekker in een cafeetje. Samen zijn en alleen zijn was een kwestie van aan of uit zetten.
Met de Coronacrisis is die vanzelfsprekendheid weg.

Van de ene dag op de ander is de wereld in een staat van verwarring en angst gestort, met een virus als opmaat en aanleiding. Ooit zo hechte familieverbanden, vriendschappen, collegiale verhoudingen worden doorsneden door alle opgedrongen keuzes. Ineens wordt het leven weer bedreigd. Voor de een door een virus en een kans op ziek worden, voor de ander door een reeks van ongehoorde brute alles ontregelende maatregelen. Het leven blijkt weer risico’s met zich mee te brengen, risico’s die wij gewend als we zijn aan de maakbaarheid van het leven, niet meer willen dragen. Kosten wat het kost.

Onze oude woning stond in Capelle aan den IJssel. Midden in een inundatiegebied. Als het waterpeil te hoog zou worden zou onze wijk als eerste onder water worden gezet. Je begrijpt, de boot lag klaar op zolder‘, vertelt Mark van Buuren, vader van 6 kinderen, opa, directeur van zijn onderneming Maximum. Mark is naar eigen zeggen conflictmijdend,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: