5G is wel wat anders dan de vorige netwerken!

5g-is-wel-wat-anders-dan-de-vorige-netwerken!

11-04-21 10:06:00,

Eén op de vijf Nederlanders maken zich zorgen over de gevolgen van straling voor de gezondheid, zo meldt Hart van Nederland en valt te lezen in Trouw 27 juli 2020. En die bezorgdheid is gegrond. Naar schatting 7% van de Nederlanders ervaart namelijk al gezondheidsklachten door straling van 2G, 3g en 4G antenne-installaties. Het meest gevreesd worden nu de zendmasten van 5G, die anders gaan werken dan de vorige mobiele generatie.

5G werkt anders dan 4G
5G heeft een heel andere zendtechniek dan 4G, 3G en 2G. Verschillen die, net als de vorige zendtechnieken, niet onderzocht zijn op het biologisch effect voor mensen, dieren en planten.

 Wat is er dan zo anders aan 5G?
De aard van de elektromagnetische straling (EM) is hetzelfde; de elektromagnetische golven zijn niet anders dan waarmee de oudere netwerken data verzenden. Alleen zal en gaat 5G veel hogere frequenties gebruiken, zoals de frequentie van 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Een natuurkundige wetmatigheid zegt: hoe hoger de frequentie, hoe minder ver straling komt. Dus 5G heeft naast de grote hoge antenne-installaties (Massive MIMO*), veel kleinere masten nodig, dicht bij de bebouwing (slimm cells**).

*Massive MIMO-antennes.
Massive MIMO is een techniek die een hogere capaciteit in het netwerk mogelijk maakt zonder dat daarvoor ingrijpende aanpassingen nodig zijn (behalve de massale snoei of kappen van hoge bomen). De zenders en ontvangers van 5g maken gebruik van een gericht signaal (beamforming), waarbij een zendmast eerst de locatie van een apparaat bepaalt en door middel van slimme antennetechnieken een extra sterk signaal naar de telefoon stuurt. Bij het gebruik van 5G verzorgen sectorantennes samen met massive MIMO-antennes en kleine antennes (slimm cells) het mobiele communicatienetwerk. Dit in tegenstelling tot de sectorantennes voor o.a. 2G en 3G, waarbij alle gebruikers het uitgezonden signaal delen (zonder gebruik te maken van Massive MIMO en slimm cells). Sectorantennes zijn antennes die bestaan uit drie witte antennepanelen op een zendmast. Gezamenlijk voorzien deze antennes het gebied rondom de antenne-installatie van 2G of/en 3G bereik.

**Slimm cells (of small cells) zijn kleine antennes met een bereik van tien tot honderden meters en komen i.v.m. het bereik, te staan bij de huizen. Voor de werking van slimm cells moeten deze zijn verbonden met de backhaul van een operator.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: