Dit gebeurt er als een journalist wél kritische vragen stelt tijdens een persconferentie over corona

dit-gebeurt-er-als-een-journalist-wel-kritische-vragen-stelt-tijdens-een-persconferentie-over-corona

12-04-21 07:12:00,

Homepagina » Buitenland » Dit gebeurt er als een journalist wél kritische vragen stelt tijdens een persconferentie over corona

in Buitenland 12 april 2021 18:00

Tijdens de persconferenties over de aanpak van het coronavirus stellen journalisten vrijwel nooit kritische vragen. Ze zitten er voor spek en bonen bij. In Duitsland is er in ieder geval één journalist die wel zijn werk doet. Zijn naam is Boris Reitschuster.

De Duitse overheid is van plan om nog strengere lockdownmaatregelen in te voeren. Bondskanselier Angela Merkel wil in een korte periode zoveel mogelijk activiteiten in heel het land lamleggen.

Op 9 april vroeg Reitschuster tijdens een persconferentie aan Oliver Ewald, woordvoerder van het Duitse ministerie van Volksgezondheid, of hij één studie kon noemen waaruit blijkt dat lockdowns bijdragen aan het vertragen van de pandemie.

Geen genoegen

Reitschuster wees erop dat een journalist had geschreven dat de Duitse overheid geen bewijs heeft voor de effectiviteit van lockdowns. “Mijn vraag luidt derhalve: over welke wetenschappelijke studies beschikt u?”

De woordvoerder probeerde deze onwelgevallige vraag in eerste instantie te ontwijken. “U weet dat we niet ingaan op uitspraken die zijn gedaan door journalisten.”

Reitschuster nam daar geen genoegen mee. Hij zei dat hij na het citaat ook nog een vraag had gesteld, die niets te maken had met dat citaat. “Ik stel de vraag graag opnieuw,” zei de journalist, waarna hij meteen werd afgekapt door een zichtbaar geïrriteerde Ewald. De woordvoerder zei dat hij daar zonder verdere context geen uitspraken over kon doen.

Helemaal niets

De journalist gaf zich niet gewonnen: “Voor de derde keer: over welke wetenschappelijke studies beschikt de overheid? Dank u.” Vervolgens bleef het angstvallig stil. Zo stil dat je een speld kon horen vallen.

Ewald, die eruitzag alsof hij ieder moment kon uitbarsten in woede, antwoordde uiteindelijk: “Ik heb gezegd wat ik te zeggen had.” Reitschuster beet hem toe: “Helemaal niets dus.”

Dit is waar de Duitse overheid – en vele andere overheden – hun lockdowns op hebben gebaseerd. Niets, noppes, nada, niente.

Voor de Nederlandse journalisten, kijk en leer:

Die Bundesregierung will für knapp 84 Millionen Menschen den #Lockdown verschärfen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: