Kabinet in 2020: er is geen geld voor hoger zorgsalaris. Kabinet in 2021: 1 miljard euro voor sneltesten

kabinet-in-2020:-er-is-geen-geld-voor-hoger-zorgsalaris.-kabinet-in-2021:-1-miljard-euro-voor-sneltesten

13-04-21 06:07:00,

Homepagina » Binnenland » Kabinet in 2020: er is geen geld voor hoger zorgsalaris. Kabinet in 2021: 1 miljard euro voor sneltesten

Foto: Mark Rutte en Hugo de Jonge (Defensie CC0 1.0)

in Binnenland 13 april 2021 17:00

Op 19 augustus 2020 zei premier Rutte in het debat over extra salarisverhoging voor de zorgmedewerkers: “Het gaat niet. We kunnen niet en-en doen. Alle salarissen extra laten stijgen en de economische crisis bestrijden.” Nederland kan het niet betalen, benadrukte Rutte.

Er gaat nu wel bijna een miljard naar sneltesten bij evenementen. Het geld wordt overgemaakt naar een stichting die losstaat van de overheid en die het geld naar eigen inzicht kan besteden. Het werk van de stichting, Open Nederland, moet ertoe leiden dat mensen die zijn getest binnenkort weer naar een museum, dierentuin of theater kunnen.

In strijd met de wet

De stichting wordt geleid door oud-militair Tom Middendorp en de opdracht die Open Nederland van de overheid heeft gekregen, is geheim. Net als de vaccindeals. De opdracht is overigens niet aanbesteed, wat in strijd is met de wet, schrijft Follow the Money.

“Voor maar liefst 925 miljoen euro wordt de nieuwe ‘testsamenleving’ ingericht. Er is in 1 jaar tijd geen 1 IC-bed bij gekomen of nieuw ziekenhuis gebouwd. Trusten mensen,” twittert Samira Tarrass. Simone Juffermans vraagt: “Hoeveel geld is er uitgegeven voor extra zorgpersoneel of meer bedden? Wat is er nog meer nodig om jullie te doen ontwaken?”

“Ministerie stort 925 miljoen voor entreetesten: in strijd met de wet, zonder toezicht, in een particuliere stichting. In een opmaat naar een volstrekt ongewenste samenleving waarin gezonde mensen en bedrijven onnodig op kosten worden gejaagd,” schrijft Kamerlid Wybren van Haga (FVD).

Antiburgerbeleid

“Hoelang pikken we dit antiburgerbeleid nog?” vraagt gezondheidswetenschapper Yvonne Simons zich af. “Het is wel ons geld, hè? Nu dragen we ongewild bij aan de testmaatschappij die we verafschuwen.”

Politicus Mick de Vlieger heeft een Wob-verzoek ingediend met betrekking tot de misstanden rond de aanbesteding. “Iemand moet het doen,” schrijft hij. “Ik en mijn team gaan dagelijks discutabele overheidsuitgaven bekijken en transparanter maken.”

4.8 37 stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je deze informatie goed?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: