Duitse regering trekt alle macht naar zich toe – EnerzijdsAnderzijds

duitse-regering-trekt-alle-macht-naar-zich-toe-–-enerzijdsanderzijds

14-04-21 09:53:00, Het Kanzlerambt gezien vanaf de Reichstag. Foto: ezaz.nl

Duitse rechters waren al alert op alle nieuwe wetten, wetjes en verordeningen die het laatste jaar uit Berlijn komen. Maar nu lijkt bij veel van de rechtsprekenden lichte paniek uit te breken. Met de momenteel voorliggende ‘Infektionsschutzgesetzänderungsgesetz’ (een woord dat alleen in de Duitse taal mogelijk is) trekt de centrale regering alle macht naar zich toe. De decentrale federale staat wordt ‘kalt gestelt’, en de Berlijnse regeringsmacht reikt binnenkort tot in de Duitse huiskamers.

Machtsconcentratie wordt viraal

Talrijke rechters in Duitsland hebben in evenzovele uitspraken delen van de stroom aan vrijheidsbeperkende maatregelen teruggedraaid. Altans zich ertegen uitgesproken. Maar zoals in veel op recht en democratie gefundeerde landen, hebben rechters weinig meer in te brengen. We kunnen dan zo langzamerhand niet meer van een regering spreken, maar van een regiem, een autocratisch van de samenleving ontkoppelde wetgevende en uitvoerende macht in een. Van ‘scheiding der machten’, een van de belangrijkste peilers van een democratie, is weinig meer over.

Nu ligt dan het lang gevreesde wetsvoorstel voor met de onuitspreekbare naam: ‘Infektionsschutzgesetzänderungsgesetz’. Hierin laat ‘Berlijn’ weten wie de baas over het Coronabeleid is. Niet de deelstaten, maar de centrale staat, strikter gesteld het Kanzlerambt van Angela Merkel. Daarmee wordt onder het mom van het virus de federale structuur van het naoorlogse Duitsland grotendeels buiten werking gesteld. We schreven onlangs al over de achtergronden en gevaren voor de stabiliteit van Duitsland als federale staat.

Doel is zoals in maart 2020: de zorg ontlasten en vollopen van de IC-afdelingen voorkomen. Dat talrijke landen het zorgaanbod het afgelopen niet hebben vergroot, sommige menen zelfs hebben verkleind, blijft velen verbazen.

Wie de inhoud van deze wet bekijkt, moet zeker even slikken. Een greep uit de maatregelen die de centrale overheid, tegen de wil van de Länder, kan opleggen:

  • Maximaal 1 bezoeker per dag in huis die niet tot het huishouden behoort; alle leden van het huishouden en bezoeker samen maximaal 5 personen, tenzij het kinderen onder de 14 jaar betreft;
  • De in Nederland al voor onbepaalde tijd ingevoerde avondklok komt ook in Duitsland, geldend van 21.00 – 05.00 uur;
  • Alle inrichtingen van vermaak (zoals dierentuinen), verkoop en sport blijven gesloten; ook rondleidingen ongeacht onderwerp zijn verboden;

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: