EU-lidstaten akkoord over uniform vaccinatiepaspoort – DissidentNL

eu-lidstaten-akkoord-over-uniform-vaccinatiepaspoort-–-dissidentnl

14-04-21 07:48:00,

Volgens berichten in de media zijn de lidstaten van de Europese Unie het eens geworden over een uniform vaccinatiepaspoort voor reizen binnen de Unie. Volgens het rapport bepalen de EU-staten momenteel hun standpunt over het zogenaamde “groene paspoort”, dat al eind juni bruikbaar moet zijn.

EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders publiceerde woensdag een bericht op Twitter waarin hij het door de EU-staten bereikte akkoord verwelkomde. Het is de bedoeling dat het uniforme vaccinatiepaspoort al deze zomer wordt gebruikt, meldt RT.de. Het zogenaamde “groene paspoort” zal informatie verschaffen over de vraag of een persoon het coronavirus kan verspreiden, of althans hoe waarschijnlijk dit is.

Naast informatie over vaccinaties moet het gratis certificaat ook testresultaten en informatie over een overleefde coronaziekte bevatten. Hierdoor zouden mensen kunnen reizen zonder tests of quarantaine te moeten ondergaan.

De EU plande in 2019 al om in 2022 een (digitaal) vaccinatiepaspoort in te voeren https://t.co/T1itxOvoUl via @DissidentNL

— DissidentNL (@DissidentNl) February 16, 2021

De kwestie van een uniform vaccinatiepaspoort was met name van belang voor landen die afhankelijk zijn van het toerisme, zoals Griekenland, Spanje en Cyprus. Sommige van deze landen hadden reeds nationale oplossingen uitgewerkt. De nu voorgestelde overeenkomst zou de nationale autoriteiten verplichten het genoemde EU-document op verzoek aan hun burgers te verstrekken.

Het is echter nog steeds aan de afzonderlijke EU-landen om te beslissen welke beperkingen worden opgeheven en of het certificaat verdere versoepeling mogelijk maakt. Niettemin moeten de 27 lidstaten zich ertoe verbinden de vaccinatiebewijzen van de andere EU-lidstaten te erkennen. Naar verluidt zal het “groene paspoort” geen voorwaarde zijn om binnen de EU te reizen, maar zal het alleen helpen om grensoverschrijdingen te vergemakkelijken. Wat dit precies betekent, is nog onduidelijk. Bovendien mag het vaccinatiepaspoort slechts worden gebruikt zolang de Corona-crisis duurt.

Een belangrijk detail is dat de respectieve landen ook zelf moeten kunnen beslissen of zij vaccinaties met vaccins die alleen in bepaalde landen, maar niet in de hele EU zijn goedgekeurd, ook erkennen. De volgende stap is dat het EU-parlement zijn goedkeuring geeft, zodat de EU-instellingen vervolgens over de details kunnen onderhandelen. Sommige leden van het Europees Parlement maken zich nog steeds zorgen, vooral over de gegevensbescherming.

In Duitsland is het de bedoeling dat mensen vóór de zomervakantie met een smartphone-app kunnen aantonen dat zij volledig zijn gevaccineerd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: