OMT-lid Marc Bonten werkzaam als adviseur voor Janssen Vaccines

omt-lid-marc-bonten-werkzaam-als-adviseur-voor-janssen-vaccines

14-04-21 06:44:00,

Homepagina » Mens en Dier » OMT-lid Marc Bonten werkzaam als adviseur voor Janssen Vaccines

in Mens en Dier 14 april 2021 06:00

“Janssen is binnen!” schreef zorgminister Hugo de Jonge maandag op social media. “Het vierde vaccin in de strijd tegen het virus, van Nederlandse bodem bovendien.” Dinsdag kwam er een bericht uit de Verenigde Staten: de gezondheidsautoriteiten willen daar voorlopig stoppen met inentingen met het Janssen-vaccin. De reden: zes gevallen van trombose bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar.

Eén vrouw is na de vaccinatie overleden, de toestand van een andere vrouw is kritiek, schrijft The New York Times. Nederland heeft 11 miljoen prikken van Janssen besteld. Het gevolg is dat de uitrol van het vaccin in Europa wordt uitgesteld.

Toch gaat het RIVM ervan uit dat er vanaf komende donderdag gewoon volgens plan geprikt gaat worden met Janssen. Directeur Van Delden van het vaccinatieprogramma vindt ‘dat het prematuur is om er nu al vanuit te gaan dat Janssen helemaal wegvalt’, ook nu de fabrikant de levering tijdelijk heeft stilgelegd.

Iets opvallends

Speurneuzen hebben iets opvallends ontdekt. Een lid van het OMT, dat het kabinet adviseert over de corona-aanpak, is als adviseur werkzaam voor Janssen. Het gaat om Marc Bonten, die enkele dagen geleden nog bij Spraakmakers zei dat hij huiverig is voor de aangekondigde versoepelingen. De arts-microbioloog ‘vreest dat de druk op de ziekenhuizen hierdoor verder toeneemt’.

OMT-leden hebben een belangenverklaring ingevuld ‘ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling’. Van Marc Bonten zijn er twee verschillende verklaringen te vinden. De eerste verklaring dateert van 6 april 2020. Daarin geeft hij onder andere als nevenactiviteit op: adviseur Janssen Vaccines ten behoeve van het E. colivaccin. OMT-secretaris Aura Timen oordeelde toen dat er ‘geen belemmeringen voor deelname aan de commissie’ waren.

Wel een belemmering

Op 11 november 2020 werd nog een tweede belangenverklaring ingevuld. Daarin valt te lezen dat Bonten ‘werkzaam is als adviseur’ voor Janssen Vaccines en Merck Sharp & Dohme, een andere farmareus. De betalingen lopen via UMC Utrecht. De zinsnede ‘Janssen Vaccines’ is omcirkeld. Dit keer vormde de nevenactiviteit wel een belemmering voor deelname.

omt

Beeld: Belangenverklaring OMT-lid Marc Bonten (RIVM)

Bonten mocht deelnemen onder de volgende voorwaarde: dat de betrokkene zich terugtrekt uit de beraadslaging als het vaccin van Janssen wordt besproken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: