Waarom de NAVO Libië tien jaar geleden vernietigde – Frontnieuws

waarom-de-navo-libie-tien-jaar-geleden-vernietigde-–-frontnieuws

15-04-21 06:12:00,

Tien jaar geleden, op 19 maart 2011, begonnen de VS/NAVO-troepen Libië vanuit de lucht en de zee te bombarderen. De oorlog werd rechtstreeks geïnitieerd door de Verenigde Staten, eerst via het Africa Command (AFRICOM), en vervolgens door de NAVO onder Amerikaans commando. In de loop van zeven maanden voerden VS/NAVO-vliegtuigen 30.000 vluchten uit, waaronder 10.000 aanvallen met meer dan 40.000 bommen en raketten.

Italië heeft – met de consensus van zijn meerpartijenparlement (met de Democratische Partij-Pd voorop) – aan de oorlog deelgenomen door zeven luchtmachtbases (Trapani, Gioia del Colle, Sigonella, Decimomannu, Aviano, Amendola en Pantelleria), jachtbommenwerpers Tornado, Eurofighter en andere gevechtsvliegtuigen, en het vliegdekschip Garibaldi en andere oorlogsschepen ter beschikking te stellen. Reeds vóór het lucht- en zeeoffensief werden islamitische stammen en anti-regeringsgroepen gefinancierd en bewapend, en werden speciale troepen, hoofdzakelijk uit Qatar, geïnfiltreerd om het gewapende conflict in het land te verspreiden, bericht Global Research.

En zo werd een Afrikaans land verwoest dat, zoals de Wereldbank in 2010 documenteerde, een “hoge economische groei” kende, waar het bbp jaarlijks met 7,5% steeg, dat “hoge indicatoren voor menselijke ontwikkeling” liet zien, zoals universele toegang tot basis- en middelbaar onderwijs en een inschrijvingspercentage van 40% voor de universiteit.

Rekening houdend met de ongelijkheden was de gemiddelde levensstandaard in Libië hoger dan in andere Afrikaanse landen. Ongeveer twee miljoen immigranten, hoofdzakelijk Afrikanen, vonden er werk. De Libische staat, die naast aardgas over de grootste oliereserves van Afrika beschikte, stond beperkte winstmarges af aan buitenlandse bedrijven. Dankzij de uitvoer van energie had de Libische handelsbalans een positief saldo van 27 miljard dollar per jaar.

Dankzij deze middelen kon Libië ongeveer 150 miljoen dollar aan buitenlandse investeringen aantrekken. Libische investeringen in Afrika waren van cruciaal belang voor de oprichting door de Afrikaanse Unie van drie financiële organisaties: het Afrikaans Monetair Fonds, gevestigd in Yaoundé, Kameroen; de Afrikaanse Centrale Bank, gevestigd in Abuja, Nigeria; en de Afrikaanse Investeringsbank, gevestigd in Tripoli. De missie van deze organisaties was het creëren van een gemeenschappelijke markt en munt in Afrika.

Het is geen toeval dat de NAVO-oorlog om de Libische staat te vernietigen amper twee maanden na het ontstaan van de Afrikaanse Unie van start ging. Dit blijkt uit e-mails van de minister van Buitenlandse Zaken van de Obama-regering,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: